Główny Urząd Statystyczny (GUS) opublikował przedwynikowy szacunek zbioru ziemiopłodów rolnych, w tym również warzyw.
Sezon wegetacyjny warzyw gruntowych w Polsce w 2020 r. rozpoczął się nieco później niż w roku ubiegłym. Było to spowodowane czynnikami atmosferycznymi: zmienna aura, niska temperatura powietrza, przesuszenie wierzchniej warstwy gleby wiosną, wynikające z niewystarczającej ilości opadów deszczu i śniegu. Warunki wilgotnościowe poprawiły się dopiero w maju, ale panujące wtedy chłody ograniczały wzrost roślin. Bardzo chłodny maj nie sprzyjał wegetacji szczególnie pomidorów, a majowe przymrozki występujące lokalnie w rejonach uprawy tego gatunku spowodowały konieczność ponownych nasadzeń. Intensywne opady deszczu w czerwcu i lipcu przyczyniły się do przyrostu masy biologicznej warzyw zwłaszcza kapustnych, szacuje się wyższe plony tej grupy warzyw. Z kolei aura w tym czasie była mniej sprzyjająca dla rozwoju warzyw ciepłolubnych, szczególnie pomidorów, papryki i ogórków gruntowym. Zaobserwowano na tych plantacjach porażenie chorobami pasożytniczymi i bakteryjnymi.
Według GUS produkcję warzyw gruntowych szacuje się obecnie na niespełna 4,0 mln t, tj. na poziomie blisko 4% wyższym w porównaniu do roku ubiegłego. Należy pamiętać, że o ostatecznej wysokości zbiorów warzyw, szczególnie odmian późnych, zadecydują warunki dalszej wegetacji, w drugiej połowie września i w październiku. W chwili sporządzania raportu przewidywano jednak wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych z wyjątkiem pomidorów i ogórków.
Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 0,9 mln ton wobec 0,84 mln ton w 2019 roku, czyli wyższe o 7,1 procent.
Zbiory kalafiorów oszacowano na nieco ponad 200 tys. ton wobec 207 tys. ton rok wcześniej, a więc wzrost byłby tu niewielki, rzędu 3,5 procent.
Zbiory cebuli w 2020 roku prognozuje się na około 580 tys. ton wobec 535 tys. ton w roku 2019, co daje wzrost o 8,4 procent.
Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść ponad 700 tys. ton wobec poziomu 678 tys. ton rok wcześniej, co oznacza wzrost o ponad 3,2 procent.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na ponad 300 tys. ton wobec 281 tys. ton w roku 2019, co daje wzrost o 6,8 procent.
Zbiory ogórków gruntowych prognozuje się na poziomie ponad 215 tys. ton, podczas gdy w 2019 roku było to 222 tys. ton, a zatem w tej kategorii mamy spadek o około 3,2 procent.
Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na około 230 tys. ton, gdy w roku 2019 warzyw tych zebrano 240,5 tys. ton, co daje spadek o 4,4 procent.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na około 900 tys. ton wobec 849 tys. ton rok wcześniej, co oznacza wzrost o 6,0 procent.
Źródło: GUS