yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

voliam kapusta basf ochrona eko

sdf ciągnik rolniczy

  • ashanti agrosimex

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościMoc SCORPIONA choroby pokona

Moc SCORPIONA choroby pokona

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Marchew narażona jest na wiele patogenów, które mogą doprowadzić do dużych strat w plonie. Do najgroźniejszych chorób naci marchwi należą mączniak prawdziwy baldaszkowatych oraz alternarioza naci marchwi. Warto wiedzieć, jak im zapobiec.Tegoroczny sezon wegetacyjny obfituje w wiele gwałtownych zjawisk atmosferycznych, które wpływają stresująco na rośliny oraz stwarzają warunki sprzyjające infekcjom. Należy pamiętać, że zamieranie naci marchwi, wskutek jej porażenia przez patogeny, stymuluje rośliny do wytwarzania nowych liści. To ogranicza wzrost i przyrost masy korzeni. Agrofag rozwija się na powierzchni porażonych organów, zapuszczając do tkanek roślinnych ssawki, którymi pobiera z rośliny wodę i niezbędne składniki pokarmowe, co w okresie letnim, przy wysokich temperaturach powietrza doprowadza do szybkiej utraty wody z roślin. Takie rośliny są bardziej podatne na infekcje.

Mączniak prawdziwy

Sprawcą mączniaka prawdziwego baldaszkowatych jest grzyb, należący do workowców – Erysiphe heraclei. Patogen ten poraża wiele roślin z rodziny selerowatych (w tym chwasty).

Objawy mączniaka prawdziwego na marchwi. (fot. AA)

Na marchwi pierwsze objawy zwykle w postaci białomączystego nalotu są widoczne na obu stronach blaszki liściowej, a później również na ogonkach liściowych. Biały nalot grzybni z czasem staje się szarobiały, a na powierzchni plam widoczne są drobne, ciemne owocniki stadium doskonałego grzyba. W otoczniach tworzą się worki i zarodniki workowe, które wiosną mogą porażać nowe plantacje. Silnie porażona nać żółknie i obumiera. Sprawca mączniaka prawdziwego szybko rozwija się w pogodne i suche lato. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura, powyżej 20°C. Kiełkowanie zarodników może następować, gdy liście są zwilżone, ale trzeba pamiętać, że do infekcji może dojść już przy krótkotrwałym zwilżeniu np. podczas rosy.

Alternarioza naci

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Sprawcą alternariozy naci marchwi są grzyby z rodzaju Alternaria, które występują powszechnie w środowisku. Ich największe nasilenie obserwowane jest w drugiej połowie lata i jesienią.

Alternarioza naci marchwi. (Fot. JS)

Na naci marchwi najczęściej obserwuje się A. dauci i polifagiczny A. alternata, na korzeniach dodatkowo sprawcą czernienia marchwi jest A. radicina. Pierwsze objawy alternariozy mogą być obserwowane już na siewkach, gdy źródłem będą porażone nasiona, w postaci osłabienia wschodów roślin, a później zgorzeli siewek. Później pierwsze objawy można zauważyć na dolnych liściach, na których pojawiają się drobne, brunatno-czarne plamy. Na tym etapie trzeba uważnie obserwować te rośliny, bo drobne czarne plamy nekrotyczne mogą być także wywołane przez bakterie Xanthomonas campestris pv. carotae. Alternaria spp. produkując mykotoksyny powoduje charakterystyczne żółknięcie blaszki liściowej wokół plam. Stopniowo plamy stają się liczniejsze, powiększają się, a żółknięciu ulegają całe liście. Na źle chronionej plantacji marchwi silne porażenie blaszki liściowej powoduje przedwczesne zasychanie naci. Gdy plamy tworzą się na ogonkach liściowych, wtedy żółknięcie i zasychanie liści przebiega szybciej. Rozwojowi alternariozy naci marchwi sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. Zakażenia zarodnikami konidialnymi mogą zachodzić już w temperaturze 8–10°C, ale szybciej proces ten przebiega, gdy temperatura wynosi powyżej 20°C. Najszybciej do zakażenia dochodzi w temperaturze 23–27°C. Do infekcji niezbędna jest wilgotność. Od infekcji do pojawienia się objawów upływa od 8 do 16 dni. Szkodliwość alternariozy polega głównie na zamieraniu naci, co w konsekwencji obniża plon oraz utrudnia zbiór. Niedostatecznie chronione rośliny, o słabej naci nie mogą być zebrane kombajnem, w którym rośliny są transportowane za nać, bo porażone liście łatwo się odrywają, a korzenie pozostają w ziemi.

Zdrowa nać = gwarancja wysokiego plonu

Regularna ochrona pozwala na skuteczne zwalczenie chorób naci. (fot. AA)

Tylko rośliny mające zdrową i silną nać są w stanie wydać wysoki plon najwyższej jakości. Dlatego niezbędna jest ochrona marchwi, w tym przed chorobami porażającymi nać. Warto wiedzieć, że skutecznym sposobem zabezpieczenia roślin przed tymi chorobami jest fungicyd Scorpion 325 SC.

 

Zabiegi ochrony środkiem Scorpion w uprawach marchwi zaleca się wykonać od momentu, gdy korzeń osiągnie średnicę 0,5 cm. (fot. AA)

Preparat ten zawiera dwie substancje czynne azoksystrobinę oraz difenokonazol. Jest to koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania z wodą o działaniu wgłębnym i układowym. Zalecana dawka preparatu to 1 l/ha. Środek można stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby. W uprawie marchwi Scorpion 325 SC zalecany jest do stosowania w fazie BBCH 40-49, czyli od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy powyżej 0,5 cm do pełnej wielkości, typowej dla odmiany.

Scorpion skutecznie chroni przed mączniakiem prawdziwym baldaszkowatych, alternariozą naci marchwi, jak również przed czarną zgnilizną marchwi.

Marchew powinna mieć zdrową nać aż do zbiorów. Fot AA

*Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl