Plenne zielonostrąkowe fasole

Odmiana Rimember

Na początku sierpnia w Sokołowie k. Golubia-Dobrzynia firma Agro-Ekspert zaprosiła producentów fasoli szparagowej na pokaz odmian. Prezentację przygotowano na polu, na którym wykonana była uprawa pasowa maszynami z firmy Czajkowski. Współorganizatorem spotkania była firma Greenyard Frozen.

Podczas spotkania zaprezentowano 5 odmian produkcyjnych: Rimember, Baltimore, Camaro, Falcao, Sintra oraz 2 pod numerami hodowlanymi: PV 907 oraz PV 985. Były to odmiany z oferty firmy Pop Vriend Seeds, której dystrybutorem jest Agro-Ekspert.

Światowy lider w hodowli
Joost van den Eijden – dyrektor Pop Vriend Seeds informował, że fasola szparagowa to gatunek, w którym firma specjalizuje się od początku swojej działalności, sięgającej 1956 r. Duży udział w hodowli firmy ma również szpinak. W ofercie są również inne warzywa, np. burak ćwikłowy i liściowy czy marchew. Od 3 lat Pop Vriend jest częścią firmy KWS, znanej na świecie firmy hodowlano-nasiennej specjalizującej się w uprawach rolniczych, m.in. w buraku cukrowym i kukurydzy. Współpraca ta pozwala na rozwój badań hodowlanych w gatunkach, w których firma jest już liderem, jak i w nowych. W ostatnim czasie firma testuje zaprawy nasienne, m.in. na bazie initio, do zaprawiania nasion warzyw i wiąże nadzieje na wykorzystanie tego rozwiązania w przyszłości. Holenderski specjalista podkreślił, że polski rynek jest ważny dla firmy Pop Vriend.

Odmiany fasoli


Prezentowane podczas spotkania odmiany fasoli omówił Ferdi Veenstra z Pop Vriend Seeds, odpowiedzialny za rozwój tego gatunku w Polsce oraz krajach Europy Środkowej. Największy udział na pokazowej plantacji miała odmiana Rimember, uprawiana w Polsce już od kilku sezonów. Tworzy ona jednolite, proste strąki. Sprawdza się w uprawie również na słabszych stanowiskach. Cechuje się wysoką trwałością strąków. Stanowi spory udział w produkcji dla przetwórstwa w Niemczech. Odmianę Camaro specjalista zaliczył do „szybkich” o dużym wigorze i jasnozielonych strąkach. Może być uprawiana z przeznaczeniem zarówno do przetwórstwa, jak i na świeży rynek. Sintra to mieszaniec stanowiący standard w produkcji dla przemysłu m.in. w Belgii i Francji. Ta kreacja sprawdza się przede wszystkim na cięte strąki. Jest plenna, tworzy kompaktowe rośliny. Ze względu na posiadane odporności na choroby rekomendowana jest również do produkcji ekologicznej. Odmianę Baltimore Ferdi Veenstra przedstawił, jako uniwersalną tzn. znoszącą zarówno chłody, jak i upały. Tworzy ona zwarte, kompaktowe rośliny, a strąki są proste i błyszczące (średnicy 9–10 mm). Wyróżnia się też odpornością na choroby. Falcao to odmiana o stosunkowo ciemnym kolorze strąków. Tworzy silne rośliny, a strąki stanowią wysokiej jakości surowiec dla przemysłu.

Odmiana Baltimore
Odmiana Rimember
Odmiana Sintra

Z nowości na polu pokazano dwie odmiany pod numerami hodowlanymi. PV 907 to wczesna, odmiana o jasnozielonych, dość grubych strąkach (10–11 mm). Tworzy kompaktowe rośliny. Dobrze znosi wysoką temperaturę i okresowe niedobory wody. PV 985 cechuje się drobniejszymi, również jasnozielonymi strąkami, które nadają się do mrożenia w całości. Przedstawiciele zakładów przetwórczych obecnych na spotkaniu zwrócili uwagę, że jaśniejsze strąki dobrze prezentują się po zblanszowaniu.

Uprawa pasowa

Maciej Czajkowski zwrócił uwagę, że technologia uprawy pasowej pozwala na ograniczenie zużycia paliwa oraz nawozów (nawet o ok. 30%), co w dobie rosnących cen jest warte rozważenia. Podkreślił, że mimo suszy na polu można zauważyć, że rośliny dobrze rosną (tylko część pola była nawadniania). Jego zdaniem efekty byłyby jeszcze lepsze, gdyby nasiona fasoli były wysiane w mulcz. Niestety jesienią po zbiorze buraków cukrowych nie udało się już wysiać roślin poplonowych. Nasiona fasoli wysiano 6 czerwca agregatem ST wyposażonym w siewnik marki Gaspardo. Nasiona wysiano na głębokość 2,5 cm. Podczas spotkania firma Czajkowski Maszyny zaprezentowała agregat do uprawy pasowej Czajkowski ST 600 z ciągnikiem Claas Axion 950.

Zainteresowani fasolą

Paweł Kuźma z firmy Greenyard Frozen Poland informował, że rocznie kupują od 8 do 9 tys. t fasoli szparagowej. Skupują przede wszystkim odmiany zielonostrąkowe, ale również te o żółtych czy płaskich strąkach. Firma się rozwija i jest zainteresowana współpracą z nowymi dostawcami. Umowy kontraktacyjne podpisywane są pod koniec roku.

Cały artykuł “Plenne zielonostrąkowe fasole” przeczytają Państwo w czasopiśmie “Warzywa” 9/2022. Czy masz już prenumeratę? Kliknij w link i zakup już teraz: www.plantpress.pl lub dzwoniąc pod numerem telefonu: +48 600 489 547.
Warzywa nr 9/2022 - okładka

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności