W kwietniu zdarzają się wprawdzie dni z temperaturą sięgającą nawet 20 stopni, ale noce nadal są chłodne (lokalnie nawet do 5 stopni na minusie). Tymczasem większość warzyw do kiełkowania potrzebuje temperatury gleby na poziomie co najmniej 7-8°C. Dobra koniunktura warzyw korzeniowych sprawiła, że wielu plantatorów zdecydowała się na ich siew w pierwszej dekadzie marca. Utrzymująca się w glebie wilgoć sprawiła, że nasiona równo powschodziły. 21 kwietnia, na redlinach wyraźnie widoczne są już siewki roślin. Z obserwacji plantatorów z regionu Kazimierzy Wielkiej wynika, że występujące przygruntowe przymrozki nie osłabiły kondycji młodych roślin.
Na prezentowanych plantacjach pietruszki (odmiana Atika), marchwi (Laguna F1) i cebuli (Spirit F1) zastosowano produkty mikrobiologiczne z serii Bactim o działaniu biostymulującym.
Fot. nadesłał Jan Wcisło, Intermag