Wraz z nadejściem chłodnych tygodni podaż krajowych pomidorów na rynku w podwarszawskich Broniszach zaczęła drastycznie maleć. Aktualnie pozostało zaledwie kilku producentów, którzy mają je w ofercie. Sytuacja wpłynęła jednak pozytywnie na ceny, które przedstawiają się na nieco wyższym poziomie…
W ostatnich dniach na rynku hurtowym w Broniszach mogliśmy napotkać jedynie pomidory malinowe. Krajowi producenci zakończyli bowiem sezon na pomidory czerwone. Wynika to oczywiście z wyjątkowo wysokich kosztów produkcji, cen uzyskiwanych w ramach wynagrodzenia za ten gatunek oraz szerokiej gamy produktów konkurencyjnych.
Wielu producentów uznało, że nikt nie zapłaci im godziwej stawki za pomidory czerwone wyprodukowane zimą, podczas gdy na rynku występuje co najmniej kilka innych możliwości, którymi są produkty importowane. Nawet w przypadku, w którym konkurencja z ich strony byłaby nieznaczna, wciąż trzeba się liczyć z tym, że konsumenci kierowaliby się w stronę polskich pomidorów malinowych, jeśli różnica w cenach nie byłaby tak duża.
Mówiąc o pomidorach malinowych… Warto zauważyć, że niestety nawet i w tym przypadku niewielu producentów zdecydowało się rozpocząć produkcję… Warzywo oferuje na ten moment kilku rolników. Stawki, których można się spodziewać oscylują na poziomie 80,00-130,00 zł za 6 kilogramowy karton, czyli 13,33-21,66 zł za kilogram. Niższe stawki tyczą się rzecz jasna nieco mniejszego kalibru, natomiast wyższy przedział cenowy osiągniemy przy sprzedaży pomidorów o najwyższej jakości w nieco większym kalibrze.
Tak jak wspominaliśmy, import jest obecny na rynku od dość długiego okresu. Aktualnie pomidory sprowadza się z przeróżnych kierunków. Wśród głównych dostawców możemy wyróżnić Hiszpanię, Turcję oraz Maroko. Najtańsze pomidory pochodzą z Turcji i Maroka. Ceny kształtują się w tym przypadku w przedziale 5,50-6,00 zł za kilogram. Najdroższe są natomiast pomidory malinowe z Hiszpanii, które kosztują 14,00-15,00 zł za kilogram.