Owoce i warzywa to jedne z najzdrowszych pokarmów, jakie możemy jeść. Jednak nowy raport Consumer Reports ujawnia, że mimo obowiązujących obostrzeń czasami zawierają one potencjalnie szkodliwe poziomy pestycydów.
Dobrą wiadomością jest to, że rozwiązaniem nie jest spożywanie mniejszej ilości produktów, ale raczej wybieranie spośród szerokiej gamy owoców i warzyw, które stanowią najmniejsze ryzyko.
Jak wynika z nowej analizy Consumer Reports obejmującej pięć lat danych Departamentu Rolnictwa zebranych podczas testów owoców i warzyw w celu wykrycia około 450 pestycydów, w niektórych przypadkach poziomy te przekraczają to, co eksperci CR uważają za bezpieczne. Jednak w większości przypadków, nawet jeśli w produktach znajdowały się pestycydy, ich poziomy nie były niepokojące. I chociaż grupy branżowe zapewniają, że stosują się do obowiązujących norm i pozostałości pestycydów w żywności nie stanowią zagrożenia, niektóre badania powiązały długoterminową, niską ekspozycję na pozostałości pestycydów z zaburzeniami rozwoju poznawczego, ADHD, a nawet raka.
Ponieważ większość Amerykanów nie je zalecanej dziennej ilości warzyw (co najmniej 2 1/2 filiżanki) i owoców (2 filiżanki), ważne jest, aby dokonać najlepszego wyboru.
W ocenach „najczystsze” produkty otrzymały ocenę doskonałą lub bardzo dobrą, podczas gdy owoce i warzywa, które niosą ze sobą największe ryzyko, były oceniane jako dostateczne lub słabe. Uwzględniają całkowitą liczbę pestycydów, ich poziom w owocach i warzywach, częstotliwość ich wykrywania oraz ich toksyczność.
Trzydzieści jeden z 49 nieorganicznych owoców i warzyw – w tym świeżych, mrożonych, suszonych i konserwowanych – uzyskało ocenę dobra lub wyższą w postaci krajowej i / lub importowanej.
Ale w przypadku 18 nieorganicznych owoców i warzyw z oceną dostateczną lub słabą, eksperci CR twierdzą, że wszyscy, zwłaszcza kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci, powinni spróbować jeść te produkty w wersji organicznej. Jeśli nie jest to możliwe, od czasu do czasu jedzenie nisko ocenianych owoców lub warzyw nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia.
Było kilka pozycji, w przypadku których produkty ekologiczne uzyskały wynik niższy niż doskonały. Prawdopodobną przyczyną jest to, że pestycydy zakazane w rolnictwie ekologicznym dryfowały z pól, na których uprawiano rośliny nieorganiczne. Ale prawdopodobnie to zjawisko nie odpowiada za dobre lub słabe wyniki dla trzech produktów ekologicznych: importowanych mrożonych wiśni, importowanego świeżego groszku cukrowego i świeżego szpinaku uprawianego w USA.
źródło https://www.consumerreports.org/