Amerykanie zbadali, które warzywa nieekologiczne kupowane za oceanem maja najmniej pozostałości pestycdów

Owoce i warzywa to jedne z najzdrowszych pokarmów, jakie możemy jeść. Jednak nowy raport Consumer Reports ujawnia, że ​​mimo obowiązujących obostrzeń czasami zawierają one potencjalnie szkodliwe poziomy pestycydów.

Dobrą wiadomością jest to, że rozwiązaniem nie jest spożywanie mniejszej ilości produktów, ale raczej wybieranie spośród szerokiej gamy owoców i warzyw, które stanowią najmniejsze ryzyko.

Jak wynika z nowej analizy Consumer Reports obejmującej pięć lat danych Departamentu Rolnictwa zebranych podczas testów owoców i warzyw w celu wykrycia około 450 pestycydów, w niektórych przypadkach poziomy te przekraczają to, co eksperci CR uważają za bezpieczne. Jednak w większości przypadków, nawet jeśli w produktach znajdowały się pestycydy, ich poziomy nie były niepokojące. I chociaż grupy branżowe zapewniają, że stosują się do obowiązujących norm i pozostałości pestycydów w żywności nie stanowią zagrożenia, niektóre badania powiązały długoterminową, niską ekspozycję na pozostałości pestycydów z zaburzeniami rozwoju poznawczego, ADHD, a nawet raka.

Ponieważ większość Amerykanów nie je zalecanej dziennej ilości warzyw (co najmniej 2 1/2 filiżanki) i owoców (2 filiżanki), ważne jest, aby dokonać najlepszego wyboru.

Aby pomóc konsumentom zidentyfikować, które produkty stanowią największe zagrożenie ze strony pestycydów, eksperci CR opracowali oceny dla 35 owoców i warzyw. Były wśród nich organiczne i nieorganiczne, uprawiane w USA i importowane. Ocenione  zostały również niektóre produkty mrożone, konserwowe i suszone na łącznie 49 produktów. Dobra wiadomość: prawie połowa nieorganicznych owoców i warzyw stanowi niewielkie zagrożenie. Ale około 20 procent, takich jak świeża zielona fasola, brzoskwinie i ziemniaki, otrzymało nasze najgorsze oceny; to są te, które są najważniejsze, aby spróbować kupić organiczne . Nawet niektóre produkty organiczne, takie jak świeży szpinak, zawierały niepokojące pozostałości pestycydów. „W przypadku produktów o najniższej punktacji spożywanie połowy porcji lub mniej dziennie stanowi długoterminowe zagrożenie dla zdrowia małego dziecka” 
 

W ocenach „najczystsze” produkty otrzymały ocenę doskonałą lub bardzo dobrą, podczas gdy owoce i warzywa, które niosą ze sobą największe ryzyko, były oceniane jako dostateczne lub słabe. Uwzględniają całkowitą liczbę pestycydów, ich poziom w owocach i warzywach, częstotliwość ich wykrywania oraz ich toksyczność.

Trzydzieści jeden z 49 nieorganicznych owoców i warzyw – w tym świeżych, mrożonych, suszonych i konserwowanych – uzyskało ocenę dobra lub wyższą w postaci krajowej i / lub importowanej.

Ale w przypadku 18 nieorganicznych owoców i warzyw z oceną dostateczną lub słabą, eksperci CR twierdzą, że wszyscy, zwłaszcza kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci, powinni spróbować jeść te produkty w wersji organicznej. Jeśli nie jest to możliwe, od czasu do czasu jedzenie nisko ocenianych owoców lub warzyw nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia.

Było kilka pozycji, w przypadku których produkty ekologiczne uzyskały wynik niższy niż doskonały. Prawdopodobną przyczyną jest to, że pestycydy zakazane w rolnictwie ekologicznym dryfowały z pól, na których uprawiano rośliny nieorganiczne. Ale prawdopodobnie to zjawisko nie odpowiada za dobre lub słabe wyniki dla trzech produktów ekologicznych: importowanych mrożonych wiśni, importowanego świeżego groszku cukrowego i świeżego szpinaku uprawianego w USA.

źródło https://www.consumerreports.org/

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności