Czy aktualne ceny warzyw są adekwatne do ponoszonych kosztów?

Fot. Pixabay

W aktualnym sezonie ceny warzyw niewątpliwie powinny być znacznie wyższe na wzgląd rekordowych kosztów produkcji. Obserwując stawki oferowane producentom na rynkach hurtowych możemy uznać, że rzeczywiście są one nieco bardziej korzystne, jednak… Czy owe podwyżki są adekwatne do sytuacji?

Koszty produkcji to temat, który nieustannie przewija się wśród producentów, niemniej, nie sposób o nim nie wspominać. Uprawa wszelkich warzyw wiąże się ze zdecydowanie wyższymi wymaganiami w porównaniu do lat ubiegłych. Największym problemem owego zjawiska okazuje się wynagrodzenie, które otrzymują rolnicy… W przypadku, w którym ceny byłyby adekwatne do sytuacji na rynku, opłacalność produkcji nie zostałaby zachwiana. W praktyce stawki często okazują się jednak niewystarczające, by móc nieprzerwanie prowadzić swoje gospodarstwa… Ogromną skalę problemu widzimy porównując dane z zeszłego roku do tych, które towarzyszą nam w bieżącym sezonie.

Skupmy się na jednym z rynków hurtowych, czyli podwarszawskich Broniszach. Warto zauważyć, że ceny warzyw rzeczywiście poszły w górę, niemniej, wzrost ten jest mało znaczący przy obecnych kosztach. Uwzględniając stawki z zeszłego tygodnia i te, które towarzyszyły nam w roku ubiegłym, widzimy bowiem, że buraki podrożały o 22%, kapusta biała o 36%, marchew o 30%, ogórek spod osłon o około 8%, papryka czerwona o 36%, pomidor malinowy o 36%, por o 52%, seler o 30%, natomiast ziemniaki odmiany Irga o 25%. Tylko w przypadku cebuli białej stawki kształtują się na poziomie o 100% wyższym.

Osoba, która nie ma związku z produkcją warzyw, zapewne będzie się zastanawiać w czym tkwi problem… Negatywnych czynników jest tutaj wiele. Skupmy się jednak na tych, które w największym stopniu podważają opłacalność produkcji. Jednym z takowych są nawozy… Ich ceny są o kilkaset procent wyższe aniżeli w poprzednim sezonie, natomiast dostępność od długiego czasu pozostawia wiele do życzenia. Warto wspomnieć również o niezwykle drogich paliwach a także węglu, który wykorzystywany jest m.in. do ogrzewania upraw pod osłonami. Ponadto, nie można zapominać o nadchodzącym sezonie przechowalniczym i kosztach energii, na które będą narażeni producenci. Istotne okazały się także niesprzyjające warunki pogodowe, które spowodowały straty w wielu uprawach. A to wciąż zaledwie ułamek negatywnych czynników oddziałujących na produkcję warzyw…

Czy więc aktualne ceny warzyw są adekwatne do ponoszonych kosztów? Odpowiedź nasuwa się sama… Zarówno na rynkach hurtowych jak i w wielu punktach skupujących produkty od producentów stawki powinny przedstawiać się na zdecydowanie wyższym poziomie. Zależy od tego przyszłość wielu gospodarstw i jest to niepodważalną kwestią. Warto wspomnieć, że niektóre warzywa występowały w bieżącym sezonie w dość dużej ilości, przez co stawki momentami były na zatrważająco niskim pułapie. Czy jednak możemy liczyć, że w tej kwestii wreszcie się coś zmieni?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności