Obserwuje się dalszy wzrost światowych cen surowców rolnych. W najbliższym czasie wzrost dynamiki cen będzie miał szeroki zakres produktowy i zostanie odnotowany m.in. w przypadku kategorii „pieczywo i produkty zbożowe”, „mięso”, „mleko, sery i jaja”, oleje i tłuszcze” oraz „owoce” i „warzywa”.
Wrzesień przyniósł dalszy wzrost światowych cen surowców rolnych. Co więcej, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wzrost ten utrzyma się w kolejnych miesiącach. Indeks światowych cen żywności FAO zwiększył się we wrześniu tego roku do 130,0 pkt. wobec 128,5 pkt. w sierpniu (+1,2 proc. miesiąc do miesiąca). Wzrost indeksu światowych cen żywności FAO miał szeroki zakres produktowy i wynikał z wyższych cen wszystkich pięciu jego składowych: dla zbóż, oleju roślinnego, produktów mlecznych , cukru oraz mięsa.
Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że to nie koniec wzrostu indeksu światowych cen żywności FAO. Wynika to m.in. z obserwowanego w ostatnich miesiącach gwałtownego wzrostu światowych cen gazu ziemnego, które w Europie osiągnęły już rekordowy poziom. Gaz ziemny jest surowcem wykorzystywanym w produkcji nawozów azotowych, będących podstawowymi nawozami mineralnymi i składnikiem głównych mieszanek nawozowych. Gaz ziemny stanowi od 60 do 80 proc. kosztów produkcji nawozów azotowych, co tłumaczy obserwowany w ostatnich miesiącach gwałtowny wzrost ich cen.
Źródło: Datastream, Credit Agricole
Rynek nawozów mineralnych a ceny żywności
Wysokie ceny nawozów oddziałują w kierunku ich mniejszego wykorzystania, co będzie negatywne dla wydajności produkcji roślinnej. W tej sytuacji trudno oczekiwać, że kolejny sezon przyniesie odbudowę obserwowanych obecnie niskich na tle historycznym światowych zapasów zbóż i roślin oleistych. Przy rosnącym z roku na rok spożyciu zbóż i roślin oleistych będzie to oddziaływać w kierunku wzrostu ich cen. Oznacza to wyższe ceny pasz, a w konsekwencji wyższe koszty produkcji zwierzęcej.
Ze względu na postępującą globalizację ceny żywności w Polsce są obecnie w większości przypadków kształtowane głównie przez czynniki globalne. Stąd można mieć obawy, że obserwowany obecnie silny wzrost indeksu FAO znajdzie wkrótce odzwierciedlenie w wyższej dynamice cen żywności w Polsce. Warto jednak zwrócić uwagę, że choć indeks FAO niesie cenne informacje nt. kształtowania się cen żywności na świecie, to należy bardzo ostrożnie wyciągać na jego podstawie wnioski dotyczące perspektyw kształtowania się cen żywności w Polsce.
Źródło: Obserwatorfinansowy.pl