Fala upałów oraz susza, czyli przyczyny niedoboru warzyw

Wysokie temperatury oraz utrzymujący się niski poziom wód to niekorzystne zjawiska, które widzimy aktualnie w wielu krajach. Wśród nich znalazła się również Wielka Brytania… Anomalie mają ogromy wpływ na uprawy warzyw, które nie są w stanie sprostać przeciwnościom. Na odzwierciedlenie takiego stanu rzeczy długo czekać nie będziemy musieli…

Aktualny sezon rzuca kłody pod nogi wielu rolnikom na całym świecie. Niezwykle gorące i suche lato niewątpliwie jest jedną z nich. W Wielkiej Brytanii wysokie temperatury wciąż utrzymują się na rekordowo wysokim poziomie. W niektórych regionach osiągają nawet 36 stopi Celsjusza. W połączeniu z bardzo niskimi opadami oraz suszą otrzymujemy niezwykle ciężkie warunki do uprawy jakichkolwiek warzyw.

Tamtejsi producenci alarmują, że niekorzystne warunki pogodowe mają bezpośrednie przełożenie na ilość oraz jakość uzyskanych plonów. Widzimy to głównie w przypadku ziemniaków, marchwi i cebuli, dla których woda odgrywa bardzo istotną rolę. Największym wyzwaniem okazują się jednak nasadzenia, które producenci planowali wykonać w tym momencie, by uzyskany produkt zebrać bliżej zimy. Zaliczają się do nich kapusta, brokuły oraz brukselka.

Warto zauważyć, że rozsada jest bardzo wrażliwa i wymaga odpowiednich warunków, by sprostać przeciwnościom. Posadzenie jej w suchej, spieczonej ziemi, która od wielu tygodni nie doświadczyła nawet kropli deszczu będzie wymagało od rolników wielu poświęceń. Niemniej, utrzymanie roślin przy życiu może okazać się niemożliwe… Szczególnie w przypadkach, w których korzenie warzyw są bardzo krótkie, przez co nie mają dostępu do wody w głębszych warstwach ziemi.

Z uwagi na globalny charakter kataklizmu, uzupełnienie ewentualnych niedoborów może okazać się niezwykle trudne. W Europie z problemem spotkało się bowiem wiele krajów. Co więcej, okres prawdziwych wyzwań dla producentów z poszczególnych części kontynentu dopiero się rozpocznie… Nawadnianie wiąże się z dużym zużyciem wody. Tymczasem jej źródła coraz częściej okazują się w dużej mierze wykorzystane a niektóre kraje wprowadzają zakazy wobec wykorzystywania wód gruntowych, których poziom osiąga krytyczne wartości.

Źródło: inews.co.uk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności