Produkcja zielonych szparagów w Hiszpanii spada o 30%

szparagi zielone

Aktualne koszty produkcji, niekorzystne warunki pogodowe czy trudności z pozyskaniem odpowiedniej ilości chętnych rąk do pracy to problemy, z którymi zmagają się rolnicy z wielu regionów świata. W Hiszpanii mają one swoje odzwierciedlenie w aktualnym sezonie zielonych szparagów, których produkcja spadła aż o 30 proc. Jak przedstawia się sytuacja hiszpańskich producentów?

Dotkliwe wiosenne mrozy, fala upałów w maju połączona z brakiem opadów, brak siły roboczej, a także wysokie koszty produkcji to doskonale nam znane problemy. Niemniej, oddziałują także na rolników z innych regionów świata, a doskonałym przykładem jest Hiszpania, gdzie zbiory szparagów w tym sezonie, według tamtejszej organizacji rolniczej, będą niższe o 30%.

Nieszczęścia pogodowe, a także brak pracowników i wysokie koszty spowodują, że produkcja w aktualnym roku nie przekroczy 26000 ton. Taki stan rzeczy jest bardzo niepokojącym zjawiskiem dla prowincji takiej jak Grenada, która jest głównym producentem zielonych szparagów w Andaluzji – najludniejszym regionie w Hiszpanii. Mowa tutaj o 6700 hektarach upraw.

Wielu producentów rozważa rezygnację ze zbiorów, gdyż jest to dość nieopłacalne. Koszty opakowania, palet, energii elektrycznej jak i robocizny wzrosły o 20%, a ceny oferowane producentom nie są adekwatne do tego, co włożyli w produkcję. Co gorsza, podobnie jak w Polsce, nikt już nie chce pracować na wsiach i niemałym problemem jest znalezienie odpowiedniej liczby pracowników. Wzrosły również ceny oleju napędowego, transportu i innych surowców koniecznych przy produkcji.

Pozytywnym aspektem dla tamtejszych producentów jest jednak eksport szparagów zagranicę, który utrzymuje się na podobnym poziomie, co w latach ubiegłych. Niemniej, producenci zwracają uwagę, że z roku na rok sytuacja staje się coraz gorsza, a jest to szczególnie widoczne w aktualnych brakach pracowników i wysokich kosztach. Co najgorsze, ceny stanowiące wynagrodzenie rolników, spadają. Problem ten dotyczy zarówno producentów z Hiszpanii jak i nas – Polaków.

Źródło: upagranada.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności