W 2017 r. import świeżych owoców i warzyw do Rosji wzrósł o 17 proc. do poziomu 7,1 mln ton. Najważniejszymi dostawcami były: Ekwador (21 proc.), Turcja (14 proc.), Chiny (10 proc.), Białoruś (7 proc.) Egipt (6 proc.), Azerbejdżan (6 proc.), Mołdawia (5 proc.), Maroko (5 proc.), (Serbia 3 proc.), Izrael (3 proc.), RPA (3 proc.), Iran (3 proc.).
W imporcie udział poszczególnych produktów był następujący: banany (22 proc.), owoce miękkie (11 proc.), jabłka (10 proc.), pomidory (7 proc.), pomarańcze (6 proc.), winogrona (5 proc.), cebula (4 proc.), gruszki (4 proc.), brzoskwinie i nektaryny (4 proc.), cytryny (3 proc.), marchew (3 proc.).
Warto zwrócić uwagę, że Chiny stały się trzecim największym dostawcą owoców i warzyw, głownie pomidorów i jabłek. Ponadto w 2017 r. zmniejszył się import z Białorusi do poziomu 1,1 mln ton. Kraj ten wysyłał do FR głównie gruszki, jabłka, pomidory, ogórki, truskawki, kapustę.
Źródło: freshplaza