Dzisiaj, 7 stycznia w Grodztwie k. Kruszwicy odbywa się szkolenie poświęcone produkcji, nawadnianiu i ochronie warzyw polowych. Organizatorami spotkania są firmy Bejo Zaden, Arvensis, BASF i Yara Poland.
Temat produkcji cebuli i sytuacji na światowym rynku tego warzywa podjęli Łukasz Dulęba i Ireneusz Ruciński, którzy przedstawili również ofertę odmian cebuli firmy Bejo Zaden. Wykład o nawadnianiu kroplowym w uprawie cebuli prezentuje dr inż Tomasz Spiżewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. O szansach i zagrożeniach, jakie niesie ze sobą uprawa cebuli na Kujawach powie natomiast Krzysztof Pudlak z firmy Arvensis.
Podsumowanie minionego sezonu, wnioski i dalsze rekomendacje w zakresie stosowania herbicydu Wing P w cebuli prezentuje Maciej Wita z firmy BASF, a o nawożeniu cebuli – posypowym, dolistnym i fertygacji opowie Sebastian Przedzienkowski z firmy Yara.
Zdjęcia – Aleksandra Andrzejewska