Dzień Ziemniaka organizowany przez Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej we współpracy z firmą Bayer wpisał się już na stałe do kalendarza imprez ziemniaczanych w naszym kraju.
Podczas tegorocznej, XIV edycji, która odbyła się w sobotę 9 lipca, tradycyjnie nie zabrakło stoisk firm z branży, kolekcji odmian oraz poletek z doświadczeniami nawozowymi i ochroniarskimi. Spore audytorium zgromadziły również wykłady przygotowane dla uczestniczących w spotkaniu producentów ziemniaka i przedstawicieli zakładów przetwórczych.
W pierwszym wystąpieniu panelu wykładowego Dariusz Rutkowski – dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP prezentował korzyści płynące z wdrażania standardów zrównoważonego rolnictwa, między innymi do gospodarstw ziemniaczanych. Prelegent informował, że pod hasłem „rolnictwo zrównoważone” kryje się efektywna produkcja bezpiecznej i wysokiej jakości żywności w sposób chroniący środowisko naturalne. Prowadzona powinna być tak, aby poprawiać socjalne i ekonomiczne warunki bytu rolnika oraz innych osób pracujących w gospodarstwie, jak również lokalnej społeczności.
Takie podejście do produkcji żywności niesie szereg korzyści: dla środowiska, społeczeństwa i stosującego je rolnika. Dzięki wdrożeniu standardów rolnictwa zrównoważonego producent żywności zyskuje, między innymi polepszenie stanu gleby, nowe rynki zbytu, poprawę rentowności gospodarstwa oraz wiedzę i doświadczenie, a podstawową korzyścią dla społeczeństwa jest poprawa bezpieczeństwa żywności.
Rafał Szulwic z firmy ULV Polska przybliżył zasadę działania zaprawiarki do ziemniaków Mafex Potato, która pozwala precyzyjnie zaprawić sadzeniaki ultra małą objętością preparatu, bez konieczności jego rozcieńczania lub z użyciem niewielkiej ilości wody. Urządzenie działa bezciśnieniowo i zawdzięcza swoją skuteczność dyszy, której konstrukcja oparta jest na dysku wirowym obracającym się z dużą prędkością (do 18 tys. obrotów na minutę). Ciecz podawana na dyszę wężykami jest silnie rozpylana na krawędziach dysku. Z 1 ml preparatu urządzenie wytwarza 30 do 40 mln kropli, co zapewnia bardzo dobre pokrycie bulw. System Mafex Potato jest mobilny – wystarczy go umieścić nad stołem inspekcyjnym odziemiaczem lub innym urządzeniem powodującym obracanie się bulw ziemniaka, aby zapewnić ich bardzo precyzyjne pokrycie zaprawą. Po zakończeniu zaprawiania można go zdemontować i przenieść do magazynu – informował R. Szulwic.
Dzień Ziemniaka to również okazja do wymiany doświadczeń i rozmów producentów z przetwórcami w nieco luźniejszej niż zazwyczaj atmosferze, do której tłem była nowo otwarta przechowalnia RZD-Żelazna z systemem wentylacji firmy Omnivent.
Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak
Artykuł pochodzi z numeru 8/2016 miesięcznika “Warzywa”