AktualnościCięta sałata dłużej świeża

Cięta sałata dłużej świeża

Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.


Pod nazwą KnoxTM kryje się technologia pozwalająca na opóźnienie procesu utleniania się brzegów ciętej sałaty w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia.Na razie firma Rijk Zwaan nie zdradza szczegółów, jakim procesom są poddawane liście sałaty.

Cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach  szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Jak podaje producent KnoxTM, nowa technologia pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat.
Technologia KnoxTM pojawiła się na rynku w maju 2016 r. zastosowana początkowo do odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.

Źródło: Fruit Logistica


2 KOMENTARZE

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]