O tym, że zarabiać można nie tylko na uprawie szklarniowej odmian zachodnich hodowli, można było się przekonać podczas Dnia Otwartego firmy W. Legutko i Yara Poland w gospodarstwie Lecha i Adama Motylewskich (fot. 1) w miejscowości Karski k. Ostrowa Wielkopolskiego.
Lech Motylewski wraz z synem Adamem uprawiają warzywa w 0,5-hektarowej szklarni o wysokości wynoszącej trzy metry w słupie. Ze względu na niezbyt dużą powierzchnię dobór odmian i technologii uprawy są bardzo przemyślane pod kątem opłacalności. Ogrodnicy spod Ostrowa Wielkopolskiego zdecydowali się na ogórki, których uprawę prowadzą z podsadzaniem, oraz pomidory – głównie malinowe, z uwagi na lepszą rentowność.
Katarzyna Kaczmarek, reprezentująca firmę W. Legutko (fot. 2), scharakteryzowała ogórek Haker F1 i pomidora malinowego Polorosa F1, proponowane przez hodowcę do profesjonalnej uprawy pod osłonami.
-Haker F1 jest plenną odmianą do nasadzeń od początku lutego w szklarniach i od połowy lutego w tunelach foliowych. Cechuje się niezawodnością i łatwością w uprawie oraz wysoki plonem wczesnym. Istotna jest również wysoka jakość ciemnozielonych owoców z ożebrowaniem, osiągających długość 19–23 cm. Owoce nie zmieniają kształtu w niekorzystnych warunkach pogodowych – wyróżniają się brakiem skłonności do tworzenia szyjki przy szypułce i nie wydłużają się latem, dlatego nawet zbierane w okresach upalnych „pasują” do worków 5-kilogramowych, w które standardowo pakuje się ogórki – informowała K. Kaczmarek. Potwierdziła to demonstracja przeprowadzona przez L. Motylewskiego, który poprosił chętnych uczestników o zebranie owoców z kilku metrów bieżących rzędu odmiany Haker F1 i odmiany konkurencyjnej. Okazało się, że owoce Hakera F1 były bardziej wyrównane i krótsze (fot. 3), dlatego mieściły się w worki foliowe.
K. Kaczmarek omówiła również malinową odmianę Polorosa F1 (fot. 4). Mieszaniec ten nadaje się zarówno do uprawy przedłużonej, jak i w krótkich cyklach (nasadzenia od połowy lutego do końca lipca i od lipca do końca października). Rośliny odznaczają się silnym wigorem i zbalansowanym wzrostem, dobrze wiążą owoce przez cały okres uprawy. Przedstawicielka firmy zwracała uwagę na wysoką jakość owoców, które są kuliste, o masie od 160 do 220 g, z lekkim ożebrowaniem, stosunkowo twarde i nie wykazują podatności na mikrospękania.
Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak