Eurostat podał dane, że w 2020 r. cała Wspólnota wyprodukowała niemal 63 mln ton świeżych warzyw (w tym truskawek i melonów). Polska była ich czwartym producentem.
Produkcja wybranych warzyw UE
w milionach ton w 2020 roku
Powyższy wykres przedstawia produkcję pomidora marchwi i cebuli w 2020 r. Szacuje się, że wyprodukowano 16,5 mln ton pomidora, 6,6 mln ton cebuli oraz 4,7 mln ton marchwi.
Prawie dwie trzecie produkcji pomidorów w UE w 2020 r. zebrano we Włoszech – tam zebrano 6,2 mln ton oraz w Hiszpanii – 4,3 mln ton.
W 2020 r. zebrana produkcja marchwi w UE była niższa o 0,9 proc. w porównaniu do 2019 r., głównie z powodu spadków w Holandii (-6,8 proc.) i Belgii (-19,8 proc), pomimo wyższej produkcji w Portugalii (+ 56,0 proc.)
W 2020 r. produkcja cebuli w Polsce była blisko 24 proc. wyższa niż w 2019 r. Podobnie w Grecji (28,8 proc.). Tymczasem spadki notuje się m.in. w Hiszpanii (-9,6 proc) i Holandii (-2,1 proc)
źródło: Eurostat, Komisja Europejska