Polskie ogórki na światowych rynkach, a konkretnie w Izraelu. Procedura otwarcia tamtejszego rynku i dopuszczenia eksportu świeżych ogórków od krajowych rolników została bowiem zakończona.
– Dzięki staraniom Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa została zakończona procedura otwarcia rynku i dopuszczenia eksportu świeżych ogórków (Cucumis sativus) z Polski do Izraela – czytamy w dzisiejszym komunikacie PIORiN.
Decyzję tę poprzedziło przeprowadzenie procedury oceny zagrożenia agrofagami oraz przekazanie informacji o ryzyku ich występowania. Ustalono również wymagania fitosanitarne dla świeżych ogórków eksportowanych z Polski do Izraela.
Strona izraelska zaakceptowała proponowaną przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa kontrolę wizualną przesyłki pod kątem występowania wybranych agrofagów. Dołączane do przesyłki świadectwo fitosanitarne będzie zawierało dodatkową deklarację, że Polska jest krajem wolnym od Bactrocera dorsalis i Myiopardalis pardalina.
Źródło: PIORiN