RynekRosja rozwija produkcję warzyw pod osłonami

Rosja rozwija produkcję warzyw pod osłonami

W 2017 roku powierzchnia szklarni w Rosji wzrosła o 10% i osiągnęła 2600 ha. Według szacunków ekspertów całkowita produkcja warzyw spod osłon osiągnie 930 000 ton.


Według Stowarzyszenia Szklarnie Rosji, poziom samowystarczalności, jeśli chodzi o warzywa szklarniowe, rośnie dzięki wysokim wskaźnikom rozwoju branży. Najważniejsze uprawy to ogórki i pomidory, stanowiące odpowiednio 66% i 31% całkowitej ilości rosyjskich warzyw szklarniowych.

Samowystarczalność w zakresie zaopatrzenia w ogórki w Rosji, zgodnie z danymi Stowarzyszenia, od marca do października wynosi 90-95%, od listopada do lutego 50%. Reszta jest rekompensowana przez import.

Samowystarczalność w zakresie pomidorów jest w przybliżeniu o połowę tak wysoka jak w przypadku ogórków: w zimie podaż pomidorów jest w stanie pokryć jedynie 20-25% popytu krajowego.

Regiony z uprawami sałaty i ziół mogą prawie całkowicie pokryć lokalne zapotrzebowanie na sałatę, pietruszkę i koperek; jednakże dostawcy mogą napotkać poważne problemy związane z transportem tych łatwo psujących się produktów na duże odległości. Jeśli chodzi o inne uprawy szklarniowe, takie jak bakłażany, paprykę, cukinię czy rzodkiewkę, ich import w okresach rosnącego popytu może osiągnąć nawet 95-100% zapotrzebowania.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Źródło: Fruit-inform


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]