Już po wakacjach, a niski popyt ze strony warszawskich kupców spowodował spadki cen na warzywa. Czasem są to znaczące obniżki, a czasem tylko minimalne. W bieżącym sezonie, na piedestał cenowy wyłoniła się kapusta – ocenie na rynku hurtowym ceny idealnego towaru dochodzą nawet do 5 zł/szt.
Na rynku hurtowym w Broniszach widoczny jest spadek cen ziemniaków – z 2 zł/kg do 1,5 zł/kg – a to za sprawą importu tego towaru z Beneluxu i Wielkiej Brytanii (1,33-1,66 zł/kg). Ceny warzyw korzeniowych przedstawiają się dość stabilnie, w minimalnym kierunku spadku cen, np. marchew – od 0,85 zł/kg, pietruszka od 3,66 zł/kg, buraczek czerwony od 0,9 zł/kg.
Ceny warzyw spod osłon wciąż utrzymują się na niskim poziomie. Za kilogram papryki czerwonej producent otrzymuje od 3 zł/kg do 4 zł/kg. Z kolei za pomidory można uzyskać cenę 3 zł/kg, w przypadku malinowych podobnie.
Podrożały bakłażany, dzisiaj (tj. 3 września) ich cena oscyluje na poziomie 5 zł/kg.
Źródło: WR-STH Bronisze