AktualnościWarzywa wciąż w polu. Maszyny ruszyły, ale dla selera może być już...

Warzywa wciąż w polu. Maszyny ruszyły, ale dla selera może być już za późno

Zima odpuściła. Rolnicy ruszyli w pola. Także Ci z okolic Łęczycy. Towaru do zebrania zostało dużo. Marchew, pietruszka, seler… Czy warzywa przetrwały mrozy? Niestety, niektórzy producenci są obecnie w trudnej sytuacji. 

W okolicach Łęczycy warzywa wciąż zalegają na polach. Rolnicy nie zdążyli wcześniej zebrać marchwi, pietruszki i selera. Niemniej, zima odpuściła. Okno czasowe jest jednak dość krótkie. Rolnicy starają się wykorzystać szansę. Ruszyli maszynami w pola.

Producenci marchwi i pietruszki mają nieco łatwiej. Warzywa są mniej wrażliwe na zimno. W okresie mrozów pozostawały pod ziemią. W pewnym stopniu je to ochroniło. Nie jest jednak powiedziane, że niskie temperatury nie odcisnęły na nich swojego piętna. Wręcz przeciwnie. Producenci obawiają się, że nieco dłuższe przechowywanie nie będzie możliwe.

Największym problemem jest seler. Warzywo było bardzo narażone na mrozy. Rolnicy przystąpili do zbiorów i wykonali próbne mycie. Co się okazało? Seler niestety nie nadaje się do przechowywania. Cały towar, który uda się wydobyć z pól, zostanie przeznaczony do bieżącej sprzedaży. Co gorsza, wyższa podaż na rynku może odbić się w cenach.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl