AktualnościZalecenia dla producentów cebuli

Zalecenia dla producentów cebuli

W najbliższym sezonie zapewne przybędzie producentów cebuli, którzy dotychczas jej nie uprawiali, a zachęceni wysoką ceną będą chcieli podwyższyć dochód swojego gospodarstwa.

Warunki klimatyczno-glebowe w Polsce na ogół są odpowiednie do uprawy cebuli, a najlepszymi rejonami uprawy jest centralna i zachodnia część kraju, gdzie jest wystarczająco długi okres wegetacji do uzyskania dobrych plonów cebuli. Głównym czynnikiem warunkującym dobry wzrost i rozwój cebuli jest długość dnia i przebieg
temperatury w okresie wegetacji.

Programy ochrony roślin - przedsprzedaż 2024 - baner

Oprócz wyboru odpowiedniego stanowiska i przygotowania pola pod uprawę cebuli jednym z ważniejszych jest termin wysiewu. W warunkach klimatycznych Polski przypada on w kwietniu, tj. od początku do 20 kwietnia. Opóźnienie terminu siewu może niekorzystnie wpłynąć na dalszy wzrost wegetatywny roślin i wytworzenie dużej liczby liści przed rozpoczęciem tworzenia główki cebuli. Zbyt wczesny wysiew nie jest pożądany, gdyż przy niskiej temperaturze gleby kiełkowanie i dalszy wzrost jest bardzo powolny, a siewki mogą być uszkadzane przez choroby odglebowe. Nasiona cebuli zaczynają kiełkować w temperaturze 3–6°C, lecz optimum termiczne dla kiełkowania i wzrostu siewek mieści się w zakresie 10–17°C. Zależnie od przebiegu temperatury po wysiewie wiosną wschody cebuli
mogą trwać od 11 do 32 dni. Długo trwające wschody cebuli są przyczyną nieodpowiedniego zagęszczenia roślin na plantacji, gdyż część siewek ginie wskutek porażenia przez choroby lub jest osłabiona we wzroście. To w przyszłości odbije się
na wysokości uzyskanego plonu, jak również i jakości cebuli. Długotrwałe wschody utrudniają prawidłową walkę z chwastami, gdyż niektóre herbicydy można zastosować tylko w odpowiedniej fazie wzrostu siewek cebuli, a nawet pomimo niesprzyjających warunków dla wzrostu cebuli rozwój chwastów przebiega normalnie, powodując silne zachwaszczenie plantacji.

Dla wielu początkujących producentów cebuli, okres wschodów nasion jest najbardziej krytyczny i często przyczynia się do zaorania plantacji. Z tego względu producenci, którzy
chcieliby rozpocząć uprawę cebuli w najbliższym sezonie powinni dobrze zapoznać się z zasadami stosowania herbicydów w różnych okresach wzrostu cebuli i być przygotowani do
utrzymania plantacji wolnej od zachwaszczenia.

Do prawidłowego wykształcenia cebul i uzyskania wysokich plonów niezbędna jest również odpowiednia ilość opadów równomiernie rozłożona w okresie wegetacji. Niedostatki wody
należy uzupełniać nawadnianiem plantacji, bo przy braku wody w glebie dochodzi do zahamowania tworzenia się cebul, obniżenia plonu i pogorszenia jakości cebuli. Niestety w ostatnich latach opady atmosferyczne nie są równomiernie rozłożone w czasie
i najczęściej występują długie okresy suszy i nagłe intensywne opady trwające kilka godzin, powodujące zalanie plantacji i wskutek tego porażenie korzeni i cebul przez patogeny chorobotwórcze.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Niekorzystne jest intensywne deszczowanie plantacji cebuli w okresie najwyższych temperatur. Może dochodzić do uszkodzeń masy liściowej przez intensywne promieniowanie słoneczne, jak również do przegrzewania systemu korzeniowego i silniejszego
rozwoju chorób odglebowych, takich jak różowienie korzeni, fuzarioza czy
choroby bakteryjne.

Autor: prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Skierniewice

Fragment artykułu pochodzi z archiwalnego wydania czasopisma “WARZYWA”. Zachęcamy do zakupu prenumeraty w naszym sklepie internetowym www.plantpress.pl

Warzywa 2/2023

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
supraza azot fosfor potas z powietrza obrol bakterie azotowe

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl