Aktualna sytuacja fasolki szparagowej. Rynek hurtowy Bronisze [01.07.2022]

Fasolka szparagowa na rynku hurtowym w Broniszach

Nie tak dawno temu informowaliśmy o drastycznych spadkach cen fasolki szparagowej, której podaż na rynku rosła powodując spadki wynagrodzenia dla producentów. Sytuacja nieco się odwróciła, a ceny ustabilizowały na nieco wyższym poziomie. Ile aktualnie uzyskamy za produkt na rynku?

Ostatnie dni okazały się dla producentów warzyw dość nieprzewidywalne. Natura nie pozostawia na nas suchej nitki i nieustannie zmagamy się z katastrofalnymi w skutkach, zmiennymi warunkami pogodowymi. Wysokie temperatury dość często okazują się niekorzystne dla rozwoju warzyw, gdyż te nie wytrzymują i ich jakość znacząco spada. W szczególności widać to w tunelach, które nie są wentylowane. W takim przypadku zdarza się, że temperatury przekraczają 40 stopni Celsjusza. W wielu regionach miały miejsce także potężne kataklizmy w postaci podtopień czy gradobić.

Mówiąc o fasolce szparagowej musimy mieć na względzie to, że jeszcze nie tak dawno temu podaż na rynku zaczęła znacząco wzrastać, ceny spadały a producenci martwili się, że to nie koniec i już niedługo stawki polecą w dół jeszcze bardziej. Niemniej, sytuacja się ustabilizowała a sama cena utrzymuje się na delikatnie wyższym poziomie niż we wspomnianym okresie. Na ile więc możemy liczyć oferując warzywo? Stawki utrzymują się aktualnie na poziomie 11,00-13,00 zł za kilogram.

Warto również wspomnieć, że na rynku nie ma jeszcze fasolki z gruntu. To sprawia, że podaż jest na tyle ograniczona, by ceny mogły się utrzymać na wspomnianym poziomie. Niewiadomą pozostaje również stan fasolki gruntowej na wzgląd niesprzyjających warunków pogodowych. Wysokie temperatury niewątpliwie mogły odbić się na produkcji i sprawić, że warzywo zwyczajnie się ugotowało. Niemniej, jeśli region upraw fasolki szparagowej uchował się przed kataklizmami, podaż warzywa znacząco się zwiększy, co spowoduje znaczące spadki cen.

Sprzedaż odbywa się na ten moment małymi partiami. Tutaj również dość duży wpływ odgrywa wysoka temperatura. Towar szybko traci na jakości, przez co sklepikarze decydują się na zakup mniejszej ilości. Często są to dwa worki po 5 kilogramów. Wpływa to także na ich marże, które nie mogą być przesadzone, ponieważ chcąc szybko sprzedaż świeży produkt, nie mogą zażądać wygórowanych stawek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności