W środę, 20 października, zakończyła się kampania pomidorowa w SGP Pudliszkach. Jakość surowca była zadowalająca, a średnia plonu wyższa od przeciętnej. To najlepszy rok w historii zakładu.
Jak informuje nas dr inż. Witold Szpurka, prezes Spółdzielczej Grupy Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Pudliszkach kampania pomidorowa w tym zakładzie rozpoczęła się 10 sierpnia i trwała do 20 października. Z informacji jakie otrzymaliśmy, pomimo trudnych warunków pogodowych jakość i wielkość plonu była zadowalająca.
SGP w Pudliszkach powstała w 2002 roku na bazie zrzeszenia producentów; współpracuje z firmą Heinz.
– W tym roku mieliśmy około 1000 hektarów pomidorów w naszej bazie surowcowej, które pomimo trudnych warunków pogodowych (zimna i mokra wiosna, nawalne opady deszczu w trakcie zbiorów, jesienne przymrozki w dniach 9-11 października) udało nam się zebrać w całości. Zakładany plan skupu został zrealizowaliśmy w 100,4 proc. Jakość pomidora była zadowalająca, średnia plonu wyższa od przeciętnej. Generalnie podsumowujemy ten rok jako jeden z lepszych w naszej historii – tak podsumowuje sezon 2021 pan Witold Szpulka.