AktualnościKwaszenie kapusty w gminie Charsznica

Kwaszenie kapusty w gminie Charsznica

Region Charsznicy jest jednym z największych zagłębi kapuścianych w Polsce. Warzywo to jest nie tylko “kołem napędowym charsznickiej gospodarki”, ale także doskonałym elementem promocji gminy.

W Charsznickiej stolicy kapusty dominują gleby zaliczane do III i IV klasy bonitacyjnej. Lekko gliniaste podłoże, o dużej pojemności wodnej, sprzyja uprawie warzyw kapustnych. Z racji rozdrobnienia pagórkowatych pól, producenci rzadko nawadnianiają rośliny.

Damian Micyk, uprawą kapusty do kwaszenia zajmuje się od wielu lat. Producent zawsze wybiera wyselekcjonowane odmiany, które wyróżniają się doskonałą jakością i smakiem. Na piedestał w tym gospodarstwie wyłania się odmiana Cabbice F1, która zdaniem producenta wyróżnia się wysokim potencjałem plonotwórczym oraz doskonałą jakością główek już po 75 dniach wegetacji. W kolejce do dalszego kwaszenia czekają odmiany: Newton, Castro oraz testowana pod numerem hodowlanym 17-1632 z oferty Hazera. Wszystkie wyżej wymienione odmiany będzie można zobaczyć na poletku demonstracyjnym w Szarkówce w dniu 12 września br.

A teraz zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego:

 

Film: Damian Micyk

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]