Region Charsznicy jest jednym z największych zagłębi kapuścianych w Polsce. Warzywo to jest nie tylko “kołem napędowym charsznickiej gospodarki”, ale także doskonałym elementem promocji gminy.
W Charsznickiej stolicy kapusty dominują gleby zaliczane do III i IV klasy bonitacyjnej. Lekko gliniaste podłoże, o dużej pojemności wodnej, sprzyja uprawie warzyw kapustnych. Z racji rozdrobnienia pagórkowatych pól, producenci rzadko nawadnianiają rośliny.
Damian Micyk, uprawą kapusty do kwaszenia zajmuje się od wielu lat. Producent zawsze wybiera wyselekcjonowane odmiany, które wyróżniają się doskonałą jakością i smakiem. Na piedestał w tym gospodarstwie wyłania się odmiana Cabbice F1, która zdaniem producenta wyróżnia się wysokim potencjałem plonotwórczym oraz doskonałą jakością główek już po 75 dniach wegetacji. W kolejce do dalszego kwaszenia czekają odmiany: Newton, Castro oraz testowana pod numerem hodowlanym 17-1632 z oferty Hazera. Wszystkie wyżej wymienione odmiany będzie można zobaczyć na poletku demonstracyjnym w Szarkówce w dniu 12 września br.
A teraz zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego:
Film: Damian Micyk