Według ostatniego przeglądu opublikowanych badań owoce i warzywa mogą pomóc w zapobieganiu astmie. W przeglądzie stwierdzono, że stosowanie diety roślinnej może złagodzić lub zmniejszyć objawy astmy.
Astma jest przewlekłym stanem zapalnym dróg oddechowych, powodującym świszczący oddech i trudności w oddychaniu. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oszacowało, że w 2018 r. W Stanach Zjednoczonych astma dotknęła ok 7,7% populacji kraju i zabiła 3441 osób. Narażenie na alergen lub czynnik drażniący, taki jak pyłki lub dym papierosowy, energiczne ćwiczenia i stres emocjonalny wywołują ataki astmy.
Lekarze wyjaśnili, że otyłość jest w przypadku astmy czynnikiem ryzyka. Według badań przeprowadzonych w 2019 r. w Annals of the American Thoracic Society wynika, że osoby z otyłością i astmą mogą zmniejszyć objawy, tracąc na wadze.
Nowa artykule opublikowanym w Nutrition Reviews wykazano, że jedzenie owoców i warzyw może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby i zwiększyć kontrolę nad chorobą. W przeglądzie dodano również, że produkty mleczne zwiększają ryzyko astmy i nasilają objawy.
Naukowcy w tym nowym badaniu przeanalizowali związki między astmą a spożywaniem owoców i warzyw, nabiału, jajek i tłuszczów nasyconych.
Jedna z autorów, dr Hana Kahleova z Komitetu Lekarzy ds. Medycyny Odpowiedzialnej, powiedziała: Te przełomowe badania pokazują, że napełnianie naszych talerzy żywnością roślinną – i unikanie produktów mlecznych i innych produktów wysokotłuszczowych – może być potężnym narzędziem do zapobiegania astmie i kontrolowania jej.
za FreshPlaza