W ubiegłym roku w powierzchnia uprawy szparagów zwiększyła się o 5 proc., osiągając poziom 27 tys. ha.
W 2016 r. to właśnie szparagi zajmowały największą powierzchnię uprawy warzyw w tym kraju (22 proc.) – podaje freshplaza, powołując się na dane niemieckiego urzędu statystycznego (Destatis). W Niemczech zebrano ich w ubiegłym roku 120 tys. ton. Regiony z największą powierzchnią upraw to Dolna Saksonia (5930 ha), Brandenburgia (4410 ha), Nadrenia – Północna Westfalia (4350 ha) i Bawaria (3740 ha).
Po szparagach najwięcej powierzchni pól w Niemczech przeznacza się na uprawę cebuli (11,3 tys. ha), marchwi (11,2 tys. ha) oraz kapusty (6200 ha). W ubiegłym roku zbiory marchwi wyniosły 642 tys. ton, a cebuli 523 tys. ton.
Niemiecka produkcja warzyw w 2016 r. wyniosła 3,5 mln ton i była o 3 proc. wyższa od średniej z ostatnich 4 lat.
Przydatne informacje, dobry wpis. Dzięki.