AktualnościNiemiecka produkcja warzyw. Szparagi na pierwszym miejscu

Niemiecka produkcja warzyw. Szparagi na pierwszym miejscu

W ubiegłym roku w powierzchnia uprawy szparagów zwiększyła się o 5 proc., osiągając poziom 27 tys. ha.


W 2016 r. to właśnie szparagi zajmowały największą powierzchnię uprawy warzyw w tym kraju (22 proc.) – podaje freshplaza, powołując się na dane niemieckiego urzędu statystycznego (Destatis). W Niemczech zebrano ich w ubiegłym roku 120 tys. ton. Regiony z największą powierzchnią upraw to Dolna Saksonia (5930 ha), Brandenburgia (4410 ha), Nadrenia – Północna Westfalia (4350 ha) i Bawaria (3740 ha).

Po szparagach najwięcej powierzchni pól w Niemczech przeznacza się na uprawę cebuli (11,3 tys. ha), marchwi (11,2 tys. ha) oraz kapusty (6200 ha). W ubiegłym roku zbiory marchwi wyniosły 642 tys. ton, a cebuli 523 tys. ton.

Niemiecka produkcja warzyw w 2016 r. wyniosła 3,5 mln ton i była o 3 proc. wyższa od średniej z ostatnich 4 lat.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl