reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
bjorn
reklama
lepinox
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościOwoce i warzywa - dają szczęście

Owoce i warzywa – dają szczęście

Mało kto w tym roku stwierdził nadejście wiosny – gdyby nie kalendarz, trudno byłoby pierwszy jej dzień zauważyć. Jeszcze mniej z nas ma świadomość, że 20 marca jest także Międzynarodowym Dniem Szczęścia. Jeszcze jedna data ze “śmiesznych” kalendarzy”? Właśnie że nie!

Międzynarodowy Dzień Szczęścia ustanowiła Organizacja Narodów Zjednoczonych (rezolucja A/RES/66/281 z 28 czerwca 2012 r.) – to jeden ze skutków dyplomatycznych kampanii podjętych przez Królestwo Bhutanu (kraj, którego ludność uważa się za najszczęśliwszą na świecie – jak wskazują niezmiennie od lat różnorakie rankingi). Zdaniem obywateli i władz tego himalajskiego państwa “dążenie do szczęścia jest podstawowym celem człowieka”. Można wzruszyć ramionami? Można, ale w ten sposób ignorujemy również podstawowe przesłanie filozofów starożytnej Grecji (Arystoteles, Epikur) jak i ich całkiem nowożytnych kolegów (F. Nietzsche, J. Ortega y Gasset, S. Zizek).

reklama
Baner PORW 2025

Na co jednak cały ten powyższy (zwłaszcza, że nieco spóźniony ) wykład? Dla ogrodników istotne jest to, że szczęściu mogą pomóc jak mało który inny specjalista i to najprościej, jak tylko można sobie wyobrazić: swoimi uprawami. Oto kilka roślin, które sprzyjają osiąganiu poczucia szczęścia – zwykła chemia, ale działa:
Kapusta – ukiszona jest probiotykiem znanym ludzkości “od zawsze”, ale od niezbyt dawna wiadomo, że bakterie kwasu mlekowego wytwarzają też substancje neutralizujące niezdrowe składniki naszej diety, w tym pozostałości chemicznych substancji w pożywieniu.
Orzechy włoskie, mango, jagody – przede wszystkim przeciwutleniacze, a orzechy także związki neuroprotekcyjne, kwas foliowy, melatoninę, tłuszcze omega3.
Jarmuż, batat – to skrobia stymulująca powstawanie serotoniny – neuroprzekaźnik szczęścia czy jak kto woli hormon szczęścia.
Bananów czy kakaowców (czekolada) uprawiać u nas nie będziemy, ale ich dostępność skłania do wymienienia także tych gatunków: zawierają przeciwutleniacze, witaminy i probiotyki.

Może się ktoś wykrzywi: no wielkie rzeczy! Tak… nic wielkiego… jak i umiejętność osiągania szczęścia. Idzie nam to przecież fantastycznie. Ale tak na wszelki wypadek – może więcej owoców i warzyw na świąteczne stoły?

Wesołych Świąt!

reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]