Diagnostyka fuzaryjnej zgnilizny była jednym z tematów, które podjęto na konferencji firm Rol-Spec i Timac Agro, które 13 stycznia br. we współpracy z HA-DWA-O , Agrotop Kaczmarek oraz Flortom zaprosiły plantatorów z Kujaw do Grodztwa k. Kruszwicy.
Fusarium – poznaj swojego wroga
Marcin Wieczyński z firmy Rol-Spec rozpoczął konferencję tematem bardzo aktualnym dla wielu plantatorów cebuli, jakim jest problem chorób powodowanych przez grzyby z rodzaju Fusarium. Fuzaryjna zgnilizna cebuli to odglebowa choroba grzybowa występująca najczęściej na cebuli, ale również innych gatunkach warzyw cebulowych uprawianych w monokulturze. Żeby doszło do infekcji musi wystąpić „trójkąt chorobowy” – patogen, roślina żywicielska i sprzyjające warunki środowiska. W przypadku fuzarioz cebuli patogenem odpowiedzialnym za infekcje jest najczęściej F. oxysporum, w obrębie którego występują rasy o zróżnicowanej patogeniczności, a w mniejszym stopniu gatunki F. proliferatum oraz F. redolens – mówił M. Wieczyński. Fuzarium rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych i strzępek grzybni w glebie, a zimuje w postaci chlamydospor, które mogą przetrwać w porażonym podłożu przez wiele lat, dlatego wywożąc na pole łuski, które rozwiewane są przez wiatr na sąsiednie tereny można przyczynić się do zwiększenia banku patogenów w glebie, a także rozprzestrzeniania inokulum. Do infekcji dochodzi przez kontakt grzybni z tkankami cebuli. Grzybnia wrasta w naczynia przewodzące, przez co system korzeniowy obumiera, a w konsekwencji zamiera także część nadziemna rośliny. Nieco inaczej wygląda sytuacja jeżeli do infekcji dochodzi w późniejszej fazie wegetacji, wówczas porażone cebule trafiają do przechowalni, gdzie infekcja rozprzestrzenia się na najbliżej położone cebule zdrowe.
Warunki, które sprzyjają najszybszemu rozwojowi fuzarioz to temperatura 25–32℃, choroba nie występuje w temperaturze poniżej 12℃. Fuzariozy najczęściej spotyka się na terenach monokulturowych, często na obszarach podmokłych i w zagłębieniach terenu. Zbita gleba i panujące tam warunki beztlenowe sprzyjają infekcji. Patogen rozprzestrzenia się przez wodę, glebę i wiatr. Optymalne pH gleby dla rozwoju grzybów z rodzaju Fusarium wynosi 6,6–6,7. Objawy fuzarioz na cebuli to zamieranie młodych siewek. Na starszych roślinach pierwsze objawy obserwowane są na części nadziemnej w postaci żółknięcia, zwijania się i zasychania wierzchołków liści. Z czasem następuje nekroza całych liści. Jest to efekt gnicia cebuli postępującego od piętki. Przy wyrywaniu rośliny z ziemi korzenie się od niej odrywają. Przy porażeniu roślin na późnym etapie uprawy objawy uwidaczniają się dopiero w przechowalni. W efekcie wystąpienia fuzarioz straty plonu mogą wynieść nawet 30%. Nie opracowano do tej pory skutecznych metod zwalczania patogenu. Wiadomo, że istnieją organizmy antagonistyczne z rodzajów Trichoderma, Bacillus i Pseudomonas, stosowanie produktów biologicznych, które je zawierają pomaga ograniczyć problem. Pewną skuteczność przypisuje się również solaryzacji gleby.