reklama
Baner Syngenta Scorpion
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
Baner Bayer Sivanto Prime
reklama
reklama
baner UPL
reklama
reklama
rosaleaf
Strona głównaAktualnościO Fusarium na konferencji cebulowej pod Kruszwicą

O Fusarium na konferencji cebulowej pod Kruszwicą

Diagnostyka fuzaryjnej zgnilizny była jednym z tematów, które podjęto na konferencji firm Rol-Spec i Timac Agro, które 13 stycznia br. we współpracy z HA-DWA-O , Agrotop Kaczmarek oraz Flortom zaprosiły plantatorów z Kujaw do Grodztwa k. Kruszwicy.

Fusarium – poznaj swojego wroga

reklama
Baner PORW 2025

Marcin Wieczyński z firmy Rol-Spec rozpoczął konferencję tematem bardzo aktualnym dla wielu plantatorów cebuli, jakim jest problem chorób powodowanych przez grzyby z rodzaju Fusarium. Fuzaryjna zgnilizna cebuli to odglebowa choroba grzybowa występująca najczęściej na cebuli, ale również innych gatunkach warzyw cebulowych uprawianych w monokulturze. Żeby doszło do infekcji musi wystąpić „trójkąt chorobowy” – patogen, roślina żywicielska i sprzyjające warunki środowiska. W przypadku fuzarioz cebuli patogenem odpowiedzialnym za infekcje jest najczęściej F. oxysporum, w obrębie którego występują rasy o zróżnicowanej patogeniczności, a w mniejszym stopniu gatunki F. proliferatum oraz F. redolens – mówił M. Wieczyński. Fuzarium rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych i strzępek grzybni w glebie, a zimuje w postaci chlamydospor, które mogą przetrwać w porażonym podłożu przez wiele lat, dlatego wywożąc na pole łuski, które rozwiewane są przez wiatr na sąsiednie tereny można przyczynić się do zwiększenia banku patogenów w glebie, a także rozprzestrzeniania inokulum. Do infekcji dochodzi przez kontakt grzybni z tkankami cebuli. Grzybnia wrasta w naczynia przewodzące, przez co system korzeniowy obumiera, a w konsekwencji zamiera także część nadziemna rośliny. Nieco inaczej wygląda sytuacja jeżeli do infekcji dochodzi w późniejszej fazie wegetacji, wówczas porażone cebule trafiają do przechowalni, gdzie infekcja rozprzestrzenia się na najbliżej położone cebule zdrowe.

 
Warunki, które sprzyjają najszybszemu rozwojowi fuzarioz to temperatura 25–32℃, choroba nie występuje w temperaturze poniżej 12℃. Fuzariozy najczęściej spotyka się na terenach monokulturowych, często na obszarach podmokłych i w zagłębieniach terenu. Zbita gleba i panujące tam warunki beztlenowe sprzyjają infekcji. Patogen rozprzestrzenia się przez wodę, glebę i wiatr. Optymalne pH gleby dla rozwoju grzybów z rodzaju Fusarium wynosi 6,6–6,7. Objawy fuzarioz na cebuli to zamieranie młodych siewek. Na starszych roślinach pierwsze objawy obserwowane są na części nadziemnej w postaci żółknięcia, zwijania się i zasychania wierzchołków liści. Z czasem następuje nekroza całych liści. Jest to efekt gnicia cebuli postępującego od piętki. Przy wyrywaniu rośliny z ziemi korzenie się od niej odrywają. Przy porażeniu roślin na późnym etapie uprawy objawy uwidaczniają się dopiero w przechowalni. W efekcie wystąpienia fuzarioz straty plonu mogą wynieść nawet 30%. Nie opracowano do tej pory skutecznych metod zwalczania patogenu. Wiadomo, że istnieją organizmy antagonistyczne z rodzajów Trichoderma, Bacillus i Pseudomonas, stosowanie produktów biologicznych, które je zawierają pomaga ograniczyć problem. Pewną skuteczność przypisuje się również solaryzacji gleby.

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama
baner Certis

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]