Producenci warzyw w południowej Hiszpanii mają trudności z realizacją sprzedaży surowców do supermarketów z powodu niedoborów zaopatrzenia spowodowanych niesezonową pogodą. Po wysokiej temperaturze zimą, nastąpiły przedłużające się mrozy, które przyczyniły się do gwałtownego spadku produkcji, zwłaszcza w Almerii.
Jak wynika z najnowszych danych FEDEX, w pierwszych 5 tygodniach roku 2023 ilość wyprodukowanych pomidorów spadła o 22 procent. Głównym powodem mniejszej produkcji są niekorzystne warunki atmosferyczne. Warto dodać, że region warzywniczy w Almerii odpowiada za 40 procent hiszpańskiego eksportu warzyw. W tym zagłębiu warzywniczym produkowane są ogromne ilości warzyw w nieogrzewanych obiektach foliowych.
Zdaniem Stowarzyszenia Organizacji Producentów Owoców i Warzyw w Almerii (Coexphal) sytuacja jest „niepokojąca”, ponieważ niska podaż występuje także w innych europejskich strefach produkcyjnych. Trudno było przewidzieć taką sytuację, ponieważ do grudnia mieliśmy wysokie temperatury, co również przyspieszyło produkcję w pierwszej części tej kampanii. Później nastąpiły przedłużające się mrozy, co wpłynęło na naszą produkcję warzyw – informuje Luis Miguel Fernández, menedżer Coexphal. Oprócz tego spadku produkcji, nastąpił bezprecedensowy wzrost cen środków produkcji, a producenci nadal nie są w stanie przenieść tego na ceny swoich produktów. Rolnicy są zdania, że wysokie ceny spowodowane ograniczoną podażą nie rekompensują utraty wolumenu i wysokich kosztów środków produkcji.
Za: fruitnet.com