Hiszpański eksport świeżych owoców i warzyw wyniósł w 2022 roku 12 mln ton, co oznacza spadek o 10,4 procent w stosunku do roku poprzedniego. Według danych celnych, wartość eksportu wzrosła o 1,6 procent, osiągając 15,93 mld euro. Było to mniej niż pierwotnie prognozowane przez FEPEX 3 procent.
W przypadku warzyw eksport skurczył się o 7 procent w 2022 r. do 5,3 mln ton. Eksport papryki spadł o 7 procent do 795 669 ton, następnie sałaty spadł o 12 procent do 714 503 ton, pomidorów o 5 procent do 629 269 ton, a kapusty o 7 procent do 500 520 ton. Tymczasem łączna wartość eksportu warzyw wzrosła o 7 proc. do 7,086 mld euro.
Gwałtowny spadek wolumenu eksportu warzyw potwierdzony ostatecznymi danymi za 2022 r. wynika w dużej mierze z niekorzystnego klimatu, który spowodował różnego rodzaju incydenty, takie jak duży spadek produkcji owoców pestkowych w Aragonii i Katalonii w wyniku wysokich wiosennych temperatur lub nieustanne deszcze w kwietniu i maju w Murcji” – powiedział Fepex.
Europa wchłonęła 96 procent eksportu, z czego 81 procent sprzedawano w Unii Europejskiej. Wysyłki na rynki poza UE wzrosły o 4 procent w porównaniu z rokiem poprzednim.
Za: Fruitnet.com