Nastał grudzień, jednak na krajowym rynku wciąż dostępna jest papryka z polskich gospodarstw. Ilość, jak na ten okres, pozostaje stosunkowo wysoka. Oczywiście, napotkamy również produkt importowany. Jak wyglądają ceny?
Tegoroczny sezon paprykowy trwał zauważalnie dłużej na wzgląd stosunkowo wysokich temperatur. Niektórzy producenci zdecydowali się wydłużyć produkcję o dodatkowe zbiory. Obecnie nastał grudzień, natomiast okoliczni plantatorzy wciąż oferują polską paprykę. Warto zaznaczyć, że są to niemałe ilości, gdyż pojawiają się dostawy rzędu 1 tony.
Tyczy się to rzecz jasna rynku hurtowego w podwarszawskich Broniszach. Producenci informują, że udało się im przechować paprykę i najprawdopodobniej będzie ona dostępna również w przyszłym tygodniu. Przedział cenowy zależy od jakości i jest dość szeroki. Najmniejsze sztuki lub te posiadające widoczne wady wiążą się z niższymi stawkami, które zaczynają się już od 3,00 zł za kilogram. Pułap cenowy kończy się z kolei na 9,00 zł za kilogram w przypadku papryki o najwyższej jakości, układanej w kartonach.
Wśród ofert, tak jak wspominaliśmy, występuje również import. Importerzy sprowadzają paprykę z Hiszpanii, a w ostatnim czasie pojawił się również produkt z Turcji. W pierwszym przypadku ceny oscylują na poziomie 11,00 zł za kilogram. Towar z Turcji kosztuje natomiast 7,00-9,00 zł za kilogram. Wiele zależy tutaj bowiem od kalibru.