reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
rizocore
AktualnościNorwegia: o ile ceny warzyw w detalu są wyższe niż w Polsce?

Norwegia: o ile ceny warzyw w detalu są wyższe niż w Polsce?

Ze względu na niezbyt sprzyjające na znacznym obszarze kraju warunki klimatyczne rodzima produkcja warzyw w Norwegii jest dość niska i niewystarczająca w stosunku do potrzeb, dlatego kraj ten jest dużym importerem świeżych produktów. Jednocześnie władze przez wiele lat wspierały rodzimych rolników blokując import taniej żywności. Nie dziwi zatem, że ceny na warzywa i owoce są tam jednymi z najwyższych w Europie.

Zdrowy styl życia to dla Norwegów jeden z priorytetów, dlatego też spożycie świeżych produktów rośnie w tym kraju bardzo szybko. Obecnie jedzą oni o 24% więcej owoców i warzyw niż 10 lat temu, a nawet dwa razy więcej niż w latach 60. Norwegowie mają silnie rozwinięty lokalny patriotyzm, wysoko cenią warzywa pochodzące z krajowej produkcji i płacą za nie więcej niż za te importowane, choć na większe zakupy spożywcze raz na jakiś czas chętnie wybierają się do pobliskiej “tańszej” Szwecji. W Norwegii nie obserwuje się także bardzo dużych wahań cenowych na świeże produkty, jak to ma miejsce w naszym kraju. Przyjrzeliśmy się cenom detalicznym na warzywa w jednym z tańszych sklepów oferujących świeże produkty w stolicy Norwegii – Oslo. Ceny niektórych np. boczniaków, rzodkiewki, młodego czosnku, zielonej papryki czy mini bakłażanów z polskiej perspektywy wydają się być bardzo wysokie, znaleźć można również produkty, które nie są znacznie droższe od tych w naszych sklepach. Ceny podane są wg aktualnego średniego kursu NBP 1 korona norweska – 0,41 zł

reklama
Baner PORW 2025
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]