Tydzień temu na rynku w Broniszach pojawiły się znaczące ilości zielonej papryki z polskich gospodarstw. Krajowi producenci oferują także kremową paprykę, a konkretnie odmianę “Blondy”. Jakich cen można się aktualnie spodziewać?
Tydzień temu, mianowicie 14 czerwca, na rynku w Broniszach miało miejsce pierwsze w tym sezonie znaczące wejście krajowej papryki zielonej. Wówczas cena warzywa oscylowała na podobnym poziomie, co towar importowany z Holandii, czyli 10,00 zł za kilogram.
Ilość warzywa na rynku zdążyła się jednak od tamtego czasu zmienić. Zielonej papryki jest więcej, natomiast ceny niestety nieco spadły. Obecnie oscylują na poziomie 8,00-8,50 zł za kilogram, jeśli produkt jest wysokiej jakości i został ułożony w kartonach.
W przypadku, w którym papryka pakowana jest w worki, stawki przedstawiają się na niższym pułapie. Wczoraj producenci mogli liczyć tutaj na 6,00 zł za kilogram, natomiast dziś zdarza się, że uzyskują nieco więcej, mianowicie około 6,50 zł za kilogram.
Tak jak wspominaliśmy, rolnicy oferują także wczesną paprykę “Blondy”, która wyróżnia się kremowymi owocami. Tradycyjnie, względem poprzednich lat, pojawiła się na początku sezonu. Warzywo zapewnia producentom ceny rzędu 8,00-9,00 zł za kilogram.
Warto zaznaczyć, że obok krajowej papryki nie da się przejść obojętnie. Już sam zapach, którego doświadcza każdy znajdujący się w pobliżu, zachęca do spróbowania.