TechnikaPomidory na zmarzlinie

Pomidory na zmarzlinie

Położony nad Leną Jakuck  jest jednym z najzimniejszych miast na świecie. W miesiącach zimowych średnia temperatura wynosi minus 34 stopni C przy zaledwie 5 godzinach światła dziennego. Wieczna zmarzlina w tym rejonie Syberii sięga ponad 300 m w głąb ziemi. Jedna z japońskich firm specjalizuje się w budowie szklarni w podobnie ekstremalnych warunkach.

Hokkaido Corporation opracowała projekty obiektów umożliwiających produkcję pomidorów nawet przy temperaturze zewnętrznej spadającej do -50˚C. Projekt w jakuckiej firmie Sauri – o powierzchni 3,3 ha – kosztował 1,3 mld rubli (19 mln USD). Planowane zbiory mają wynieść do 470 ton pomidorów, 1700 t ogórków i 28 t warzyw liściowych rocznie.
 
Umowę strony podpisały w marcu ubiegłego roku. Uprawy rozpoczęto w październiku 2016 r. Pracuje 1 ha cieplarni, pozostałe powstaną do 2020 roku.
 
Podstawową kwestią jest tworzywo na okrycie obiektu. W Jakucku użyto trzech warstw elastycznej folii gumowej. Wyposażenie obiektu jest zgodne ze współczesnymi wymaganiami przy tego typu obiektach. Inwestycje takie jak ta są w Rosji możliwe dzięki taniemu gazowi do ich ogrzewania przez większość miesięcy roku.
Japońskie firmy zbudowały lub zamierzają zbudować podobne obiekty w innych regionach Syberii. W Kraju Chabarowskim pracuje już gospodarstwo dające około 1000 t pomidorów i ogórków rocznie (zrealizowane przez JGC Evergreen kosztem 30 mln USD), na Kamczatce ma powstać w bieżącym roku kompleks 4,8 ha szklarni. 
 
Władze Jakucka spodziewają się, że własna produkcja umożliwi ograniczenie importu – w około 14 procentach pomidorów i 51 procentach ogórków z dalekich regionów Rosji (np. z Krasnodaru) czy z Chin. Szklarnia w Chabarowsku ma zapewnić 10% potrzebnych mieszkańcom Kraju warzyw spod osłon, a obiekt na Kamczatce – podnieść znacząco własna produkcję, która odpowiada 15% miejscowego zapotrzebowania.
 
za: Reuters, rbth.com

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]