Jak pobudzić rośliny do wzrostu, ograniczyć stres i zahamować rozwój fitopatogenów? Niezwykle wydajne jest zastosowanie mikroorganizmów, głównie grzybów mikoryzowych oraz korzystnych bakterii.
Mikrobiologia – przyszłość rolnictwa
W ostatnich latach coraz częściej poruszany jest temat wykorzystania alternatywnych i ekologicznych metod w rolnictwie. Takie metody, dzięki postępowi naukowemu i technologicznemu, dorównują skutecznością tradycyjnym agrochemikaliom, a przy tym zapewniają długotrwałe korzyści dla gleby i roślin. Spośród naturalnych metod wspomagania rolnictwa niezwykle wydajne jest zastosowanie mikroorganizmów, głównie grzybów mikoryzowych oraz korzystnych bakterii.
Bacillus spp. – bakterie o wielu właściwościach
Rodzajem bakterii mającym ogromne znaczenie we wspomaganiu upraw jest Bacillus spp. Są to bakterie wszechobecne w przyrodzie: znajdziemy je w glebie, w ryzosferze roślin, powietrzu, a nawet w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Ich najważniejszą cechą wykorzystywaną w rolnictwie i ogrodnictwie jest wytwarzanie przez nie substancji, które mają właściwości korzystne dla roślin. Obejmuje to pobudzanie roślin do wzrostu, ograniczanie stresów oraz hamowanie rozwoju fitopatogenów.
BACTIM® FERTI i BACTIM® HORTI – mikrobiologiczne wsparcie upraw ogrodniczych
Firma INTERMAG ma w swojej ofercie dwa produkty przeznaczone dla upraw ogrodniczych, które są oparte na szczepach bakterii Bacillus. BACTIM® FERTI to produkt dla upraw fertygowanych. Jego formuła tworzy naturalną barierę wokół systemu korzeniowego roślin ograniczając szkodliwość chorób odglebowych i zwiększając wykorzystanie wody i składników pokarmowych (szczególnie fosforu, krzemu i cynku). Produkt poprawia też właściwości fizykochemiczne gleby i zwiększa plonowanie.
BACTIM® HORTI zaprojektowany jest z myślą o wsparciu zdrowotności nadziemnych części roślin. Po dolistnym zaaplikowaniu produktu, na liściach i pędach roślin tworzy się bariera mikrobiologiczna, co efektywnie ogranicza negatywny wpływ patogenów na rośliny. Zawarte w produkcie specjalistyczne szczepy bakterii stymulują wzrost roślin, zwiększają ich wigor oraz potencjał plonowania.
BACTIM® FERTI i BACTIM® HORTI – krok w przyszłość dla rolnictwa
Produkty mikrobiologiczne to idealne rozwiązanie dla rolników poszukujących nowych, efektywnych a zarazem przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Dzięki włączeniu do programów nawożenia najnowocześniejszych technologii mikrobiologicznych, uprawy będą nie tylko zdrowsze i silniejsze, ale także bardziej produktywne.