• rosafert agrosimex gleba
  • taśmy nawodnienie warzywa susza uprawa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościJak pobudzić rośliny do wzrostu, ograniczyć stres i zahamować rozwój fitopatogenów?

Jak pobudzić rośliny do wzrostu, ograniczyć stres i zahamować rozwój fitopatogenów?

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jak pobudzić rośliny do wzrostu, ograniczyć stres i zahamować rozwój fitopatogenów? Niezwykle wydajne jest zastosowanie mikroorganizmów, głównie grzybów mikoryzowych oraz korzystnych bakterii.

Mikrobiologia – przyszłość rolnictwa

W ostatnich latach coraz częściej poruszany jest temat wykorzystania alternatywnych i ekologicznych metod w rolnictwie. Takie metody, dzięki postępowi naukowemu i technologicznemu, dorównują skutecznością tradycyjnym agrochemikaliom, a przy tym zapewniają długotrwałe korzyści dla gleby i roślin. Spośród naturalnych metod wspomagania rolnictwa niezwykle wydajne jest zastosowanie mikroorganizmów, głównie grzybów mikoryzowych oraz korzystnych bakterii.

Bacillus spp. – bakterie o wielu właściwościach

Rodzajem bakterii mającym ogromne znaczenie we wspomaganiu upraw jest Bacillus spp. Są to bakterie wszechobecne w przyrodzie: znajdziemy je w glebie, w ryzosferze roślin, powietrzu, a nawet w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Ich najważniejszą cechą wykorzystywaną w rolnictwie i ogrodnictwie jest wytwarzanie przez nie substancji, które mają właściwości korzystne dla roślin. Obejmuje to pobudzanie roślin do wzrostu, ograniczanie stresów oraz hamowanie rozwoju fitopatogenów.

BACTIM® FERTI i BACTIM® HORTI – mikrobiologiczne wsparcie upraw ogrodniczych

Firma INTERMAG ma w swojej ofercie dwa produkty przeznaczone dla upraw ogrodniczych, które są oparte na szczepach bakterii Bacillus. BACTIM® FERTI to produkt dla upraw fertygowanych. Jego formuła tworzy naturalną barierę wokół systemu korzeniowego roślin ograniczając szkodliwość chorób odglebowych i zwiększając wykorzystanie wody i składników pokarmowych (szczególnie fosforu, krzemu i cynku). Produkt poprawia też właściwości fizykochemiczne gleby i zwiększa plonowanie.

BACTIM® HORTI zaprojektowany jest z myślą o wsparciu zdrowotności nadziemnych części roślin. Po dolistnym zaaplikowaniu produktu, na liściach i pędach roślin tworzy się bariera mikrobiologiczna, co efektywnie ogranicza negatywny wpływ patogenów na rośliny. Zawarte w produkcie specjalistyczne szczepy bakterii stymulują wzrost roślin, zwiększają ich wigor oraz potencjał plonowania.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

BACTIM® FERTI i BACTIM® HORTI – krok w przyszłość dla rolnictwa

Produkty mikrobiologiczne to idealne rozwiązanie dla rolników poszukujących nowych, efektywnych a zarazem przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Dzięki włączeniu do programów nawożenia najnowocześniejszych technologii mikrobiologicznych, uprawy będą nie tylko zdrowsze i silniejsze, ale także bardziej produktywne.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl