W ostatnim tygodniu czerwca we Francji w rejonie Nantes, odbyły się pokazy polowe firmy Nunhems, podczas których skupiono się na nowym gatunku w portfolio firmy, czyli na roszponce. Poletka pokazowe odwiedzili producenci z całej Francji ale również z Wielkiej Brytanii oraz z Włoch. Firma zaprezentowała zarówno komercyjne odmiany roszponki jak i odmiany testowe.
W czasie spotkania można było wysłuchać prezentacji na temat uprawy roszponki oraz wziąć udział w panelu dyskusyjnym. Na miejscu do dyspozycji odwiedzających dostępny był specjalista ds. produktu oraz specjalista ds. nowych odmian. Obejrzeć można było różne systemy upraw, od uprawy polowej po uprawę w wysokich tunelach.


W Europie największym producentem roszponki jest Francja, a drugie miejsce zajmują Włochy. Pozostałe kraje, w których uprawia się roszponkę to Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Holandia oraz Szwajcaria. W Polsce produkcja tego warzywa nadal prowadzona jest na niewielką skalę.


We Francji główny sezon uprawy roszponki przypada na okres zimowy. Do zimowego siewu używa się odmian szybkorosnących o okresie wegetacji wynoszącym w tym terminie ok. 90 dni (Odeon, Bison). Czas najintensywniejszych siewów przypada od 40 do 43 tygodnia roku (trzy pierwsze tygodnie października). We Francji zagęszczenie uprawy wynosi 1000 nasiona na m2, co daje średni plon od 700 g do 1200 g z m2, uzyskując produkt klasy od 1 (najniższa klasa) do 4 (najwyższa klasa).


Przed siewem do gruntu stosuje się nawóz długodziałający NPK 14-7-17 w dawce 600 kg/ha. Siew zimowy trwa od 1 października do 30 marca do gruntu, w niskie plastikowe tunele (70% całej uprawy zimowej). W folii okrywającej tunele plantatorzy wycinają otwory, które mają za zadanie odprowadzać nadmiar wilgoci spod osłony. W głównym rejonie uprawy roszponki, tj. w północno zachodniej Francji, nie ma opadów śniegu, a temperatura rzadko spada poniżej 0℃. Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez roszponkę, folia zostaję zdjęta.




Roszponka wysiewana jest na zagonach o szerokości na 1,3 m, wcześniej uformowanych i pokrytych piaskiem. W uprawie w wysokich tunelach, podłoże przed siewem poddawane jest sterylizacji parowej. Ma ona na celu wyeliminowanie chwastów oraz drobnoustrojów, jednakże w związku z rosnącymi cenami prądu, odchodzi się od tej metody. We Francji, do walki z chwastami w uprawie roszponki, zarejestrowane są dwie substancje aktywne metobromuron oraz napropamid. Do zaprawy nasion zarejestrowane są metalaksyl-M oraz fludioksonil.
Do letniej uprawy wykorzystuje się wolno rosnące odmiany. W tym okresie roku ich okres wegetacji wynosi ok. 30 dni (Canyon, Vision). Produkt uzyskany z produkcji letniej w wysokich tunelach, jest głównie klasy 4 (najlepszej jakości). Plon uzyskany z letniej uprawy tunelowej wynosi od 800 do 1500 g z m2. 80% letniej uprawy to uprawa w wysokich tunelach, a 20% to uprawa w wysokich obiektach osłoniętych drobną siatką. W celu zabezpieczenia roślin przed poparzeniem słonecznym, obiekty są cieniowane białą farbą. Wysokie tunele wyposażone są w systemy nawodnieniowe oraz wentylatory.


Główną zasadą w uprawie roszponki jest nawodnienie tuż po siewie, a później jak najrzadsze podlewanie plantacji. Dużym problemem dla plantatorów tego warzywa są nie tylko chwasty ale również choroby bakteryjne i grzybowe wynikające z nadmiaru wilgoci i często zbyt małej dostępności światła. Głównym patogenem w uprawie jest grzyb z rodzaju Thielaviopsis powodujący zamieranie korzeni.


Roszponka jest rośliną, której nie sprzyja wysoka temperatura, jest wrażliwa na poparzenia słoneczne oraz na ulewne deszcze. Ma wysoką odporność na niskie temperatury, więc jej uprawa w naszych warunkach klimatycznych jest najwydajniejsza wiosną oraz jesienią.
Katarzyna Zasowska
Nunhems Poland