reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaRynekGrecy produkują szparagi... dla Niemców

Grecy produkują szparagi… dla Niemców

Podczas gdy niemieckie szparagi można zwykle zbierać dopiero od kwietnia, pierwsze szparagi w północnej Grecji zostały zebrane pod koniec lutego. Około 90 procent tego “białego złota” zostało zapakowane i dostarczone do Niemiec. Sami Grecy niespecjalnie lubią to warzywo.

Oprócz tego, że są jednym z głównych producentów szparagów w Europie, Niemcy są również jednym z największych rynków zbytu dla tego warzywa, zwłaszcza dla jego białych odmian. Przeciętny Niemiec zużywa 1,7 kilograma szparagów rocznie. Niemieccy hodowcy szparagów stopniowo rozszerzają swoje obszary upraw. Według Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, niemieckie grunty orne przeznaczone na szparagi wzrosły z 19 000 do 22 300 hektarów w ciągu pięciu lat do 2016 roku.

reklama
Baner PORW 2025

Eksport szparagów do Niemiec się opłaca: ceny tam są znacznie wyższe niż w Grecji. W Grecji warzywo to kosztuje 5 do 8 euro za kilogram, w zależności od jakości, pory roku i popytu. Na początku sezonu niemieckie szparagi mogą kosztować 15 euro i więcej; poprzedzające je na rynku niemieckim importowane greckie kosztowały nawet do 21 euro.

mp

Źródło: Freshplaza

reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]