Podczas gdy niemieckie szparagi można zwykle zbierać dopiero od kwietnia, pierwsze szparagi w północnej Grecji zostały zebrane pod koniec lutego. Około 90 procent tego “białego złota” zostało zapakowane i dostarczone do Niemiec. Sami Grecy niespecjalnie lubią to warzywo.
Oprócz tego, że są jednym z głównych producentów szparagów w Europie, Niemcy są również jednym z największych rynków zbytu dla tego warzywa, zwłaszcza dla jego białych odmian. Przeciętny Niemiec zużywa 1,7 kilograma szparagów rocznie. Niemieccy hodowcy szparagów stopniowo rozszerzają swoje obszary upraw. Według Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, niemieckie grunty orne przeznaczone na szparagi wzrosły z 19 000 do 22 300 hektarów w ciągu pięciu lat do 2016 roku.
Eksport szparagów do Niemiec się opłaca: ceny tam są znacznie wyższe niż w Grecji. W Grecji warzywo to kosztuje 5 do 8 euro za kilogram, w zależności od jakości, pory roku i popytu. Na początku sezonu niemieckie szparagi mogą kosztować 15 euro i więcej; poprzedzające je na rynku niemieckim importowane greckie kosztowały nawet do 21 euro.
mp
Źródło: Freshplaza