Za pośrednictwem firmy Agro Smart Lab będziemy przekazywać Państwu informacje o zagrożeniach chorobowych jakie wystąpiły w minionym tygodniu (po kilku dniach od infekcji). Dzięki temu producenci będą mogli łatwiej zidentyfikować choroby na roślinach i, zastosować skuteczną walkę z pojawiającymi się objawami. Zachęcamy do śledzenia naszego portalu.
UWAGA: Producenci posiadający abonament „Precyzyjnego Doradztwa ASL”, uzyskują informacje NA BIEŻĄCO na temat wystąpienia infekcji. Dzięki temu mają możliwość zwalczania patogenów jeszcze przed wylęgnięciem się (inkubacją) choroby.” |
Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.
Region Igołomi i Charsznicy:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem rzekomym, szarą pleśnią i Stemphylium.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak większych zagrożeń ze względu na stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• 28 i 29 kwietnia wystąpiły sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem rzekomym, który jest dosyć groźny we wczesnym stadium rozwojowym roślin posadzonych w polu, ponieważ powoduje on występowanie później ukrytej wady w środku główki lub róży;
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły sprzyjające warunki na infekcję zgnilizną twardzikową;
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń pozostałymi infekcjami chorobowymi;
• Duże zagrożenie śmietką kapuścianą, której najbardziej intensywne loty obserwowano od 20 kwietnia do 30 kwietnia.
Warzywa liściaste:
• 29 i 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją antraknozą, mączniakiem rzekomym, szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową w uprawach sałat.
Region Dolnego Śląska:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia wystąpiły średnie warunki do wystąpienia infekcją Stemphylium.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• Brak większych zagrożeń ze względu na wczesne stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń infekcjami chorobowymi.
Warzywa liściaste:
• 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą i szarą pleśnią w uprawach sałat.
Region Górnego Śląska:
Warzywa cebulowe:
• 29 i 30 kwietnia wystąpiły sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym i szarą pleśnią.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak większych zagrożeń ze względu na wczesne stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń infekcjami chorobowymi;
• Duże zagrożenie śmietką kapuścianą, której loty obserwowano już od 23 kwietnia.
Warzywa liściaste:
• 29 i 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą i szarą pleśnią w uprawach sałat;
Region Sieradza i Kalisza:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły dosyć sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji mączniakiem rzekomym. Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń innymi infekcjami chorobowymi.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• 1 maja wystąpiły sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji zarazą ziemniaczaną w uprawach przyspieszonych ziemniaków.
Warzywa kapustne:
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły sprzyjające warunki na infekcję mączniakiem rzekomym, który jest dosyć groźny we wczesnym stadium rozwojowym roślin posadzonych w polu;
• 30 kwietnia wystąpiły sprzyjające warunki na infekcję zgnilizną twardzikową;
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń pozostałymi infekcjami chorobowymi;
• Duże zagrożenie śmietką kapuścianą, której najbardziej intensywne loty obserwowano od 26 kwietnia do 3 maja.
Warzywa liściaste:
• 29 i 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą, szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową w uprawach sałat.
Region Tomaszowa Mazowieckiego:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia wystąpiły sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji mączniakiem rzekomym.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak większych zagrożeń ze względu na wczesne stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły dosyć sprzyjające warunki na infekcję mączniakiem rzekomym, który jest dosyć groźny we wczesnym stadium rozwojowym roślin posadzonych w polu.
Warzywa liściaste:
• 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą i szarą pleśnią oraz niskie zagrożenie infekcją zgnilizną twardzikową w uprawach sałat.
Region Poznania i Wrześni:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia wystąpiły dosyć sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji mączniakiem rzekomym. Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń innymi infekcjami chorobowymi.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak większych zagrożeń ze względu na wczesne stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń infekcjami chorobowymi.
Warzywa liściaste:
• 29 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym i antraknozą.
Region Kujaw:
Warzywa cebulowe:
• brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń infekcjami chorobowymi.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak większych zagrożeń ze względu na wczesne stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń infekcjami chorobowymi.
• Duże zagrożenie śmietką kapuścianą, której loty obserwowano już od 23 kwietnia.
Warzywa liściaste:
• Brak większych zagrożeń chorobowych
Region Łęczycy i Warszawy:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia wystąpiły dosyć sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji mączniakiem rzekomym. Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń innymi infekcjami chorobowymi.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• brak zagrożeń ze względu na stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• 30 kwietnia i 1 maja wystąpiły sprzyjające warunki na infekcję mączniakiem rzekomym, który jest dosyć groźny we wczesnym stadium rozwojowym roślin posadzonych w polu.
• Brak zagrożeń lub niski poziom zagrożeń pozostałymi infekcjami chorobowymi.
• Duże zagrożenie śmietką kapuścianą, której loty obserwowano już od 21 kwietnia.
Warzywa liściaste:
• 30 kwietnia wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą i szarą pleśnią w uprawach sałat.
Region Zamościa:
Warzywa cebulowe:
• 30 kwietnia i 1 maja oraz 4 maja wystąpiły dosyć sprzyjające warunki na wystąpienie infekcji mączniakiem rzekomym oraz szara pleśnią.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
• Brak większych zagrożeń ze względu na stadium rozwojowe roślin.
Warzywa kapustne:
• Od 29 kwietnia do 1 maja wystąpiły sprzyjające warunki na infekcję mączniakiem rzekomym, który jest dosyć groźny we wczesnym stadium rozwojowym roślin posadzonych w polu.
Warzywa liściaste:
• Od 30 kwietnia do 2 maja wystąpiły bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcją mączniakiem rzekomym, antraknozą i szarą pleśnią w uprawach sałat.
Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie: www.agrosmartlab.com
e-mailowo: info@agrosmartlab.com