Kosmos w przyszłości będzie coraz częściej odwiedzanym środowiskiem wśród astronautów oraz kosmicznych turystów. Nawet na orbicie nie zabraknie zdrowej diety, opartej na świeżych warzywach.
Genueński startup SpaceV (Space Vegetables) dostrzegł biznes w „kosmicznych warzywach”. Wśród jej członków jest Franco Malerba, pierwszy Włoch w kosmosie, który poleciał na pokładzie promu kosmicznego Atlantis na misję STS-46, która wystartowała 31 lipca 1992 roku. Adaptacyjne wielopoziomowe szklarnie SpaceV umożliwią produkcję świeżych warzyw na orbicie, na Księżycu czy na Marsie. WAW, robi to wrażenie!
W szczególności szklarnie „pozwolą na zwiększenie produkcji w niewielkiej ilości różnych rodzajów warzyw, począwszy od sałaty, przy znacznej oszczędności energii i innych zasobów na pokładzie”.
Startup opatentował swoją technikę od firmy macierzystej Germina, która opracowała wielowarstwowe szklarnie adaptacyjne do zastosowań naziemnych w rolnictwie precyzyjnym, w szklarniach pionowych.
„Stacje działające w kosmosie i w przyszłości na glebach pozaziemskich wymagają niezwykłej optymalizacji skąpych zasobów, takich jak woda i energia. Niedostatek tych zasobów w kosmosie jest dziś tak samo ograniczeniami dla zrównoważonej produkcji wysokiej jakości warzyw dla astronautów ” – wyjaśnia Malerba. I kontynuuje: „Badania teoretyczne pokazują, że to rozwiązanie może zapewnić wyższą wydajność o ponad 80% w porównaniu z tradycyjną pionową szklarnią wielopiętrową, oszczędzając dużo objętości i energii”.
Italiafruit News