W magazynach zalega jeszcze sporo towaru z jesiennych zbiorów 2020. Jakość korzeni jest różna, w wielu przypadkach dostrzegane są objawy zgnilizny twardzikowej. Hodowcy informują, że areał selera korzeniowego w 2021 może być mniejszy nawet o 20-30 procent.
Na giełdach hurtowych warzyw cena sprzedażowa selera korzeniowego oscyluje na poziomie 0,8-1 zł/kg. Pomimo “poluzowania” obostrzeń nie obserwuje się większego zainteresowania tym towarem. Niska temperatura w ostatnim czasie powoduje, że towar, który zalega na pryzmach, może być przemarznięty, co ostatecznie wpłynie na jego jakość handlową.
Wczesna uprawa selera
W wielu przydomowych mnożarkach producenci już w styczniu rozpoczęli siew nasion. Pomimo niedoboru światła, niskiej temperatury nie było większych problemów ze wschodem nasion. Tymczasem producenci odczuwają “po portfelu” wyższe koszty ogrzewania obiektów rozsadowych.








W Polsce uprawa selera w tunelach foliowych zajmuje powierzchnię ok. 200 ha. Jak informuje Marcin Dąbrowski z firmy BASF (marka Nunhems), zainteresowanie producentów wczesnym selerem jest znacznie niższe niż w ubiegłych sezonach, ma na to wpływ m.in. niewiadoma związana z kanałem HoReCa. Ponadto w ubiegłym sezonie cena wczesnego selera spod płaskich osłon w lipcu wynosiła ok. 1.5pln/szt. – to wciąż za mało jak na wysokie koszty produkcyjne. I jak dodaje – W ostatnich latach obserwuje się dwa trendy: w przypadku selera producenci do produkcji rozsady coraz częściej wybierają nasiona otoczkowane i podkiełkowane, co gwarantuje bardzo dobre wschody oraz wyrównany wzrost, obserwuje się ponadto rosnące zainteresowanie gotową rozsadą zakupioną w specjalistycznych zakładach produkcyjnych.