Wysoka podaż marchwi we Włoszech spowodowana zwiększony areałem i niewystarczający popyt sprawiają, że ceny warzywa są bardzo niskie. Biorąc pod uwagę wysokie koszty produkcji, producentom nie pozostaje nic innego jak likwidacja plantacji. Jak przedstawia się sytuacja tamtejszych producentów? Czym jest to spowodowane?
Wraz z pojawiającymi się problemami w kwestii braku pracowników, wielu producentów poszło w stronę uprawy marchwi. Produkt ten pozwala bowiem na użycie maszyn przy zbiorach, co redukuje wspomniany aspekt niskiej dostępności siły roboczej. Niemniej, rolnicy podeszli do tego bez żadnej koordynacji i planowania, co w obecnych czasach jest bardzo istotne.
O jakim wzroście mówimy? Biorąc pod uwagę jedną z włoskich prowincji, gdzie w poprzednim sezonie uprawy obejmowały 50 hektarów, aktualnie areał zwiększył się co najmniej dwukrotnie. Oferowana przez producentów ilość marchwi nie znajduje jednak wystarczającej liczby odbiorców, a ceny znacząco spadają.
W przypadku najbardziej pożądanych odmian tamtejsi producenci mogą liczyć maksymalnie na 12 centów za kilogram (0,55 zł/kg). Z racji, że w innych krajach warzywo również jest dostępne w wystarczających ilościach, eksport jest niemożliwy. Brak możliwości sprzedaży i bardzo niskie ceny zmuszają rolników do ostateczności, czyli likwidowania swoich upraw…
Źródło: italiafruit.net