Komisja Europejska opublikowała wyniki skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw. Kontrole przeprowadziło 21 państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Szwajcaria i Norwegia.
Wspólne Centrum Badawcze wykonało prawie 10 000 analiz w 1885 próbkach sześciu różnych rodzajów ziół i przypraw. Odsetek próbek z nieprawidłowościami był następujący: 48% – oregano (w większości zanieczyszczone liśćmi oliwnymi),
7% – pieprz,
14% – kminek,
11% – kurkuma,
11% – szafran,
6% -papryka/chilli.
Na podstawie uzyskanych wyników Komisja Europejska wezwała podmioty do natychmiastowego opracowania planu działania w celu zaradzenia tej sytuacji, która jest szkodliwa zarówno dla konsumentów, jak i samego sektora ziół i przypraw oraz jego uczciwych przedsiębiorców. Komisja zwróciła się również do władz krajowych o nasilenie kontroli urzędowych w tym sektorze w celu zapobiegnieuczciwe praktykiania nieuczciwym praktykom i nakładania sankcji na sprawców oszustw.
Źródło: IJHARS