GaleriaOdmiany warzyw z tureckiej stacji hodowlanej

Odmiany warzyw z tureckiej stacji hodowlanej

Firma Ϋuksel Seeds ma silną pozycję w rynku nasiennym Turcji, będąc jego największym graczem. W zlokalizowanych w Antalyi  obiektach doświadczalnych firmy prowadzone są prace nad uzyskaniem nowych odmian, m. in. pomidora, ogórka, papryki, oberżyny, cukinii, melona, arbuza i cukinii, których odbiorcami jest ponad 70 krajów świata.

Ta stosunkowo młoda – 30 lat działalności – firma po opanowaniu rodzimego rynku, coraz dynamiczniej rozwija się niemal na wszystkich kontynentach. Grupa osób z Polski związana z branżą ogrodniczą miała okazję zobaczyć, jakie odmiany proponuje hodowca dla odbiorców z naszego rodzimego rynku. Robert Sekrecki, przedstawiciel hodowcy w Polsce oraz Hasan Kurt, odpowiedzialny za rynek europejski zaprezentowali najciekawsze dla polskich producentów kreacje.

Więcej informacji wkrótce na łamach naszych czasopism.

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]