Wybarwianie papryki – czym można je wspomóc?

Papryka

Wybarwianie owoców papryki i pomidora uprawianych pod osłonami w zmiennych warunkach pogodowych, jakie charakteryzują klimat Polski, to istotny problem dla producentów tych warzyw. Warto zainteresować się coraz szerszą ofertą aktywatorów wybarwiania zawierających ekstrakty roślinne lub składniki mineralne stymulujące procesy dojrzewania, m.in. syntezę barwników i cukrów w owocach oraz nawozów wspomagających wybarwianie owoców czy biostymulatorów.

Ryszard Marczak, Amagro: Technologia wybarwienia papryki Amagro zapewnia zero pozostałości, brak karencji, skuteczne, naturalne i bezpieczne rozwiązania sprawdzone w praktyce, poprawę jakości i właściwości przechowalniczych oraz smaku. Sweet wyprodukowano na bazie ekstraktów roślinnych, które poprawiają nie tylko wybarwienie, ale wpływają również na lepszy smak. Doświadczenia wykazały, że preparat ten wpływa na szybsze dojrzewanie owoców oraz wydłuża okres ich przechowywania dzięki działaniu aktywnych biologicznie związków. Tylko te owoce, które w pełni osiągnęły dojrzałość zbiorczą uzyskują odpowiedni kolor, a normalny, sukcesywny zbiór nie jest zakłócony. Dzięki temu roślina jest odciążona i może spożytkować energię na zawiązywanie następnych owoców. Megafol to dolistny aktywator, który poprawia pobieranie składników pokarmowych oraz dodatkowo wspomaga regenerację roślin poprzez zawarte w preparacie aminokwasy. Jego roślinne pochodzenie gwarantuje wysoką koncentrację i zrównoważone proporcje cennych aminokwasów (arginina, prolina, tryptofan, glicyna, cysteina), zaspokajające wszystkich potrzeb rośliny. Technologię wybarwiania papryki dopełnia linia dolistnych nawozów Plantafol. Są to wysokiej jakości nawozy dolistne, których składy w pełni zaspokaja potrzeby pokarmowe uprawy na różnych etapach rozwoju roślin. Zawierają ponadto wysokiej jakości adiuwant wspomagający i przyspieszający wchłanianie, a ich doskonała czystość i rozpuszczalność zastosowanych soli zapewnia czyste owoce, bez nalotów, osadów i ryzyka wniesienia szkodliwych substancji. Lecitec to naturalna lecytyna, która wzmacnia i uelastycznia ściany komórkowe warzyw i owoców. Stabilizuje warstwę ochronną błony komórkowej ograniczając zużywanie się kutykuli, tzn. woskowej powłoki pokrywającej komórki epidermy. Dzięki temu na owocach ogranicza się powstawanie mikropęknięć. Ogranicza również uszkodzenia wynikające z długotrwałych upałów  i intensywnego nasłonecznienia – oparzenia słoneczne, zarówno punktowe (”kaszka”), jak i występujące w postaci rozległych plam.


Jacek Ceglarski, Azelis: Firma Azelis ma w swojej ofercie dwie linie nawozów do wybarwiania papryki: Linia Sas to płynne biostymulatory na bazie potasu z polisacharydami i aminokwasami. Dzięki unikalnej kombinacji i synergii działania zastosowanych komponentów możemy usprawnić proces dojrzewania, wybarwienie, rozmiar owocu, zwiększając plony bez utraty trwałości pozbiorczej owoców papryki. FORCROP K35 jest nawozem o neutralnym pH i wysokim stężeniu potasu, specjalnie stworzonym do aplikacji dolistnych. Zalecany do stosowania w końcowych fazach uprawy jako korektor potasu w celu przyspieszenia dojrzewania, poprawy jakości i wybarwienia. FOLCROP SWEET jest płynnym nawozem biostymulującym na bazie potasu z polisacharydami i aminokwasami stworzonym dla usprawnienia procesów wybarwienia owoców papryki. Wspomniane nawozy z linii SAS są zalecany do stosowanie łącznego, wielokrotnie w trakcie dojrzewania owoców w dawce 2 litrów/ha każdy, zaczynając na 30-45 dni przed planowanymi zbiorami lub w razie dużego zapotrzebowania na potas.

Linia Lebosol. Pioner ColoPlus stymuluje prekursory dojrzewania u wyrośniętych, nie wybarwionych owoców nie obniżając ich jakości i nie przyspieszając obumierania roślin. Po aplikacji dolistnej zwiększa się procent gotowych do zbioru wybarwionych owoców papryki, odciążającym tym samym roślin, uzyskując poprawę jakości i wielkości plonu. W uprawie papryki stosujemy roztwór o stężeniu 2-3% (przy wydatku cieczy 500 litrów na hektar), zabiegi można powtarzać co 10-14 dni w trakcie wybarwiania się owoców. Ważne jest dobre pokrycie cieczą w pełni wyrośniętych liści, poprzez oprysk całych roślin.Zaleca się stosowanie Pioner ColoPlus w połączeniu z nawozami dolistnymi z dużą zawartością potasu np. Lebosol Kalium 450 w dawce 2-3 litrów/ha, w celu zwiększenia skuteczności. Nawóz Lebosol Kalium 450 jest nawozem o bardzo wysokiej zawartości potasu.


dr Anna Fontana, Biolchim: Dojrzewanie owoców charakteryzuje się zmianami biochemicznymi, fizjologicznymi i strukturalnymi, które wpływają na kolor, strukturę, smak i aromat owocu oraz określają ogólną jakość owoców. Podczas dojrzewania w owocach gromadzą się cukry pochodzącego głównie z hydrolizy skrobi lub z rozpadu kwasów organicznych. Miąższ owocu staje się łagodniejszy, dzięki aktywacji enzymów degradujących ścianę komórkową i syntetyzowanych lotnych związków organicznych, które są odpowiedzialne za smak i aromat owoców. Dojrzewanie owoców charakteryzuje się również rozwojem barwy z powodu rozpadu chlorofilu i gromadzenia się pigmentów. SUNRED® produkowany przez firmę Biolchim jest naturalnym środkiem wzmacniającym stopień wybarwienia owoców. Zawiera ekstrakty roślinne, fenyloalaninę, metioninę i monosacharydy. Wyróżnia się jego dodatnim wpływem na antocyjany (czerwony, pomarańczowy i fioletowy) oraz karotenoidy (żółty, pomarańczowy). SUNRED poprawia rozwój koloru owocu, ponieważ zwiększa intensywność wybarwienia i odsetek powierzchni owocu pokrytego rumieńcem. Skuteczność preparatu SUNRED wynika z faktu jego pozytywnego wpływu na wszystkie procesy fizjologiczne związane z rozwojem i dojrzewaniem barwy:

  • Nagromadzenie pigmentu: SUNRED sprzyja wybarwieniu owoców, ponieważ dostarcza zarówno związków działających, jako prekursor (fenyloalanina) jak również aktywator (oksylipiny) biosyntezy pigmentu;
  • Nagromadzenie cukru: SUNRED jest bogaty w monosacharydy, proste cukry łatwo dostępne, jako źródło energii i węgla, niezbędne w procesie pierwotnego metabolizmu owoców.
  • Wzmocnienie ścian komórek: SUNRED sprzyja naturalnej syntezie ligniny, która wzmacnia ściany komórkowe. W rezultacie SUNRED wpływa na poprawę jędrności dojrzałego miąższu oraz na lepsze przechowywanie owoców.

Dzięki synergicznemu współdziałaniu wszystkich jego składników, SUNRED stymuluje naturalny proces dojrzewania owoców, poprawia stopień dojrzewania, oraz kumulację rozpuszczalnych cukrów i biosyntezę pigmentu, co pozytywnie wpływa na jakość owoców. Opryskiwanie warzyw szklarniowych lub pod osłonami preparatem SUNRED daje nam kilka możliwości:

  • Ujednolica dojrzewanie owoców w gronie i pomiędzy roślinami, skracając czas zbioru i zmniejszając liczbę zbiorów w okresie dojrzewania;
  • Podnosi poziom cukru w owocach mierzony wg skali Brix, ponieważ sprzyja akumulacji cukru;
  • Poprawia jednolitość i intensywność wybarwienia;
  • Wzmaga dojrzewanie również w przypadku zbyt małego natężenia światła i braku optymalnej temperatury;
  • Nie zmienia zdolności przechowalniczej owoców.

Jan Wcisło, INTERMAG: W celu szybszego wybarwienia owoców papryki proponuje wykonywać zabiegi dokarmiania pozakorzeniowego dwoma produktami GROWON I KALPRIM czyli dostarczenie owocom papryki łatwo i szybko przyswajalnego fosforu i potasu. GROWON to aktywator dolistny przeznaczony do najszybszego zaopatrzenia roślin w fosfor potrzebny do wytwarzania energii niezbędnej do prawidłowego wzrostu i wybarwiania owoców. Aktywator energii GROWON można stosować w okresie od początku rozwoju liści do końca rozwoju owoców. KALPRIM to płynny nawóz zawierający potas (400 g K2O w 1 litrze) w formie szybko przyswajanej przez rośliny. Stosowany w zabiegach dokarmiania dolistnego bardzo szybko dostarcza roślinom potas. Produkty Growon i Kalprim w uprawie papryki pod osłonami proponuje zastosować razem w jednym zabiegu dokarmiania dolistnego w stężeniach : Growon- 0,5% +Kalprim- 0,5%.


Izabela Majewska-Dudek, NaturalCrop: W celu poprawy wybarwiania, dorastania i smaku owoców papryki zalecamy zastosować K-Maxxx® 56. Jest to dolistny nawóz z najwyższą zawartością potasu (56%) oraz fosforem (6%) w formie proszku do rozpuszczania w wodzie. Innowacyjna  formulacja zapewnia wysoką wydajność i efektywność produktu. K-Maxxx® 56 dobrze rozpuszcza się w wodzie, a składniki nawozu są szybko przyswajane przez roślinę. Zalecamy wykonywać 3-4 zabiegi co 7-10 dni od początku dorastania owoców w dawce 300-400 g na 100 l wody. Rośliny należy opryskiwać w godzinach porannych, późnych godzinach popołudniowych i/lub w ciągu dnia przy pochmurnej pogodzie. W trakcie aplikacji unikać skrajnych temperatur i silnego nasłonecznienia. Niewątpliwą zaletą produktu jest to, że minimalny odstęp pomiędzy zabiegami K-Maxxx® 56 a nawozami wapniowymi wynosi 1 dzień.


Sławomir Mechacki, PROCAM: Technologia PROCAM  w uprawie papryki opiera się na produktach PROHORTI PLUS, które mają kluczowy wpływ na procesy wiązania owoców, dorastania oraz wybarwiania.
PROHORTI PLUS PK (5/27/27+mikro) stosujemy nalistnie 4-5 kg/400-600l  od  fazy gdy rośliny są już ukorzenione do początku zbiorów. PROHORTI PLUS PK bardzo dobrze odżywia paprykę w okresie wiązania owoców, dostarcza składniki niezbędne w procesach równomiernego wybarwiania owoców (magnez, siarka ,bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk). PROHORTI PLUS K (5/10/45+mikro) rozwiązanie z wysokim potasem przeznaczone do zastosowania nalistnego w okresie dorastania owoców oraz zbiorów. Stosujemy 4-5 kg/400-600l wody w odstępach 14 dniowych. Dopełnieniem PRO HORTI PLUS jest koncentrat aminokwasowy NATURAL CROP SL, który przyspiesza wnikanie składników pokarmowych do rośliny, zwiększa skuteczność działania fungicydów i insektycydów głównie wgłębnych i układowych, dostarcza gotowych aminokwasów, działa osłonowo, zwiększa efektywność i bezpieczeństwo dokarmiania dolistnego. Preparat zalecamy stosować nalistnie w dawce 1,5 l/ha łącznie z produktami z linii PRO HORTI.


Andrzej Zbroja, Tradecorp: Do lepszego wybarwienia papryki uprawianej w tunelach polecamy podawanie doglebowo poprzez fertgację nawozu Nutricomplex orange 7-12-40 oraz dolistnie Drakaru z Delfanem Plus. Nutricomplex 7-12-40  należy podawać  od momentu owocu wielkości orzecha włoskiego do końca zbiorów. Dawkowanie 40-60 kg/ha/ tydzień Od momentu osiągnięcia przez owoce docelowych rozmiarów należy włączyć nawożenie dolistne w odstępach 5-7 dni Drakarem 4l/ha + Delfan Plus 2l/ha podane w minimum 500l wody/ha. Nutricomplex  to krystalicznych nawóz NPK w 100 % rozpuszczalny w wodzie wzbogacony w mikroelementy. Został wyprodukowany z surowców o najwyższym stopniu czystości i tak zbilansowana, aby pokryć zaptrzebowanie roślin na etapie budowania plonu i wybarwiania.

Wykorzystanie różnych form azotu zapewnia szybkie i zrównoważone dostarczenie tego składnika roślinom. Niska zawartość biuretu w azocie mocznikowym ogranicza występowanie fitotoksyczności. Fosfor występuje w formie w pełni rozpuszczalnej w wodzie i szybko asymilowanej przez rośliny. Potas w formie azotanowej jest całkowicie wolny od chlorków i stanowi najlepsze źródło tego składnika dla roślin. Gama nawozów Nutricomplex jest wzbogacona w chelaty mikroelementów produkcji Tradecorp, które w efektywny sposób zapobiegają niedoborom większości mikroskładników. Drakar to wysokoskoncentrowany płynny nawóz potasowy z dodatkiem azotu mocznikowego. Jego nowoczesna formuła blokuje konkurencyjne dla potasu jony Ca i Mg w twardej wodzie użytej do oprysku zwiększając efektywność zabiegu. Podnosi wielkość plonu, redukuje zawartość azotanów w plonie, poprawia  wybarwienie, niska wilgotność powietrza nie ogranicza absorpcji potasu przez liście. Delfan Plus zawierający 24 % wolnych aminokwasów typu L-  zapewnia efekt biostymulujący, pozwalający na lepszą syntezę cukrów niezbędnych do wytworzenia barwników, lepsze wykorzystanie nawozów dolistnych i środków ochrony roślin dzięki kompleksującemu działaniu aminokwasów. Polepsza efektywność zabiegów poprzez lepsze rozlanie kropli na liściu.


Arkadiusz Sławinski, UPL: Prawidłowe wybarwienie papryki to jeden z podstawowych wskaźników jakości tego warzywa. Poza czynnikami niezależnymi od producenta jak temperatura czy ilość dni słonecznych istnieje możliwość poprawy wybarwienia dzięki zabiegom agrotechnicznym. Poprzez aplikację biostymulatora Colorado osiągamy prawidłowe zaopatrzenie w cukry, będące podstawą do produkcji odpowiedzialnych za wybarwienie antocyjanów. Preparat Colorado wpływa również na intensywniejszą syntezę naturalnych barwników i polecany jest do stosowania w celu poprawy wybarwienia w uprawie papryki i pomidora. Biostymulator zawiera w swoim składzie biologicznie aktywny filtrat z alg morskich GA 142 oraz mangan i cynk. Najlepsze efekty osiągniemy po 2-3 krotnej aplikacji biostymulatora, rozpoczynając od momentu zawiązania owoców co ok. 14 dni

 

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności