AktualnościCeny porów kierują się w górę, ale to import rządzi na rynku...

Ceny porów kierują się w górę, ale to import rządzi na rynku [13.03.2024]

Ceny porów kierują się w górę. Wzrosły o 0,50-1,00 zł na kilogramie. Niemniej, krajowych porów jest na Broniszach bardzo mało. Na rynku króluje import. Szczególnie widoczny jest towar z Belgii. Jak wygląda aktualna sytuacja?

Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach podaż krajowych porów jest aktualnie bardzo niska. Taki stan rzeczy mogliśmy zaobserwować także w poprzednich tygodniach. Wśród ofert niepodważalnie dominuje importowany produkt. Zarówno pod kątem ilości, jak i ceny, która w przypadku towaru spoza granic Polski jest nieco wyższa. Na ten moment pory sprowadza się najczęściej z Belgii. Coraz mniej jest natomiast warzywa z Francji.

Aktualne ceny polskich porów na Broniszach

Jakich stawek mogą oczekiwać krajowi producenci, którzy mają pory w swojej ofercie? Aktualnie ceny przedstawiają się na poziomie około 5,00 zł za kilogram. Warto jednak przypomnieć, że w ostatnich tygodniach stawki okazywały się znacznie niższe. Zwykle polscy producenci mogli spodziewać się cen, które wynosiły zaledwie 4,00 zł za kilogram.

Aktualne ceny porów importowanych z Belgii

Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku porów importowanych, które sprowadzane są z Belgii. W poprzednich dniach hurtownicy sprzedawali je w cenie około 4,50 zł za kilogram. Na ten moment, podobnie do polskiego produktu, stawki wzrosły. Utrzymują się w przedziale 5,00-5,50 zł za kilogram. Wzrost wynosi więc 0,50-1,00 zł na kilogramie.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]