“Warzywniak premium – czyli smacznie, zdrowo i odmianowo”

Jakie odmiany z jakim przeznaczeniem?  Jak smakują i jak je komponować w surówkach?  Podczas “Warzywniaka premium – jem ze smakiem” organizatorzy zaprezentowali na WR-SRH w Broniszach odmiany znanych i popularnych polskich warzyw, pokazali jak zrobić ciekawą i trafiającą do konsumenta ofertę oraz do czego daną odmianę wykorzystać – co na koktajle, a co na surówki i sałatki.

Można było zapoznać się z odmianami takich gatunków jak: marchew, kapusta biała i czerwona, buraki, cebula, kapusta pekińska, kalarepa, pietruszka, selery, buraki, cykoria.  Uczestnicy “Warzywniaka premium” zostali zaproszeni do degustacji surówek, sałatek i koktajli a także kiszonek z warzyw.

Ciekawe  pod względem praktycznym i edukacyjnym były m.in. prezentacje Krystyny Szymańskiej z Fresh Ouality, oraz Gospodarstwa Rodzinnego M. Sznajder z Doliny Baryczy znanego nie tylko na Dolnym Śląsku z doskonałych kiszonek, których cały sekret tkwi w sprawdzonej rodzinnej recepturze .

Polska  w 2016 roku wyprodukowała ponad 4,5 miliona ton warzyw gruntowych, a licząc z warzywami pod osłonami – łącznie ponad 5,6 miliona ton. Ten rok, pod względem produkcji warzyw, ma być podobny do poprzedniego. Kapusty produkujemy ponad 1 milion ton, cebuli w 2016 roku zebraliśmy 651 tys. ton, marchwi 822 tys. ton, buraków ćwikłowych 341 tys. ton. 

Spożycie warzyw w Polsce stopniowo wzrasta. W 2016 roku statystyczny Polak zjadł ich 106 kg warzyw rocznie. Ale do poziomu konsumpcji z 2005 roku  brakuje nam jeszcze 4 kilogramy.

za: bronisze.com.pl

 

Related Posts

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności