reklama
monsanto

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
yara ogólna nawożenie warzywa

reklama
Enza pomidor

reklama

reklama
makita wózki transport

reklama
horsch leeb

reklama
octavo marchew nasiona
reklama
RhizoVITAL
AktualnościU Adama sieją buraki czerwone

U Adama sieją buraki czerwone

Polska jest największym producentem buraków ćwikłowych w Unii Europejskiej. Krajowe zbiory buraków w 2020 r. oscylowały na poziomie 281–375 tys. ton. Tymczasem w wielu gospodarstwach aktualnie zakładane są plantacje tego popularnego warzywa.  Jednym z nich, jest gospodarstwo Adama Ropy, gdzie 2 kwietnia wykonano siew nasion buraka odmiany Cardeal F1 (Sakata).

Burak czerwony może być uprawiany na terenie całego kraju, ale najlepiej plonuje na glebach piaszczysto-gliniastych. To popularne warzywo jest wrażliwe na zakwaszenie gleby, dlatego powinno być uprawiane na glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko zasadowego (pH 6-7,5). Zbyt niski odczyn gleby jest przyczyną słabszych wschodów i zamierania siewek, a także zaburzeń fizjologicznych roślin.

reklama
Baner PORW 2025

W gospodarstwie Adama pod uprawę buraka czerwono wybrano stanowisko szybko nagrzewające się, gdzie gleba jest III klasy bonitacyjnej. Przed siewem pole jest starannie uprawione broną wirnikową HRB 303.

Gleba pod uprawę buraka czerwonego jest starannie przygotowana. Fot. A. Ropa

Przed siewem nasiona buraka są dodatkowo zaprawiane biopreparatem Bactim Starter.

Siew buraka czerwonego

 

Burak posiada umiarkowane wymagania wodne. Dobrym przedplonem dla buraka są ogórki, pomidory, cebula, zboża, rośliny motylkowe wieloletnie i strączkowe.

Kwietniowy siew buraka czerwonego w gospodarstwie Adama Ropy

Do siewu nasion buraka czerwonego wykorzystano siewnik pneumatyczny Agricola Italiana, którym wysiano 450 tys. nasion/ha. Po wschodach nasion planowane są dwa zabiegi herbicydowe środkiem Venzar 500 SC (1 l/ha) oraz preparatem zawierającym metamitron, związek z grupy triazynonów.

 

Fot. A. Ropa

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama

reklama
  • rhizo azot gleba agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

reklama
Baner KUPS

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]