Liderem w spożywaniu warzyw jest Chorwacja. Tymczasem mieszkaniec Holandii spożywa najmniejszą ilość warzyw w całej Europie.
Jako dzieci, to chyba większość z nas nie lubiła jeść warzyw. Jednak z wiekiem zdajemy sobie sprawę, że są bardzo zdrowe i istnieją niesamowite sposoby na przygotowanie doskonałych potraw z ich udziałem. Ilość potrzebnych warzyw zależy od wieku i płci. Ale średnio jest to około 240 gramów na osobę dorosłą dziennie lub 87,6 kg rocznie. W Polsce spożywa się około 119 kg/osobę/rocznie.


Nieco ponad połowa krajów europejskich spełnia ten wymóg. Cypr, Czechy, Finlandia, Islandia, Mołdawia, Holandia, Norwegia, Słowacja i Szwecja nie spełniają tego wymogu, przy czym Holandia spożywa najmniejszą ilość warzyw w całej Europie. Mieszkańcy właśnie tego kraju zjadają marne 58 kg warzyw na gospodarstwo domowe rocznie.
Co ciekawe, spożycie warzyw jest wielokrotnie wyższe w południowo-wschodniej Europie. Albania, Bośnia, Chorwacja, Macedonia Północna i Turcja spożywają rocznie ponad 200 kg warzyw. Chociaż wydaje się, że nie ma korelacji między spożyciem warzyw a spożyciem mięsa, widzimy, że niektóre kraje europejskie, które mają niskie spożycie mięsa, nadrabiają to, spożywając znacznie więcej warzyw.
Ale jak dokładnie FAO definiuje warzywa?
Prawdopodobnie pasuje głównie do tego, co uważasz za warzywo. Jest jednak kilka interesujących wyjątków. Ziemniaki nie są liczone jako warzywa. Grzyby, melony i arbuzy są. Tak, FAO uważa melony i arbuzy za warzywa. Oto wyjaśnienie FAO: „Ta grupa różni się od międzynarodowej klasyfikacji handlu warzywami tym, że obejmuje melony i arbuzy, które są zwykle uważane za uprawy owocowe. Ale podczas, gdy uprawy owoców są praktycznie wszystkimi uprawami trwałymi, melony i arbuzy są podobne do warzyw, ponieważ są uprawami tymczasowymi”.
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) to Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Źródło: landgeist.com, Freshplaza