yara ogólna nawożenie warzywa

Deszczownie VIP baner

  • rosafert agrosimex gleba
  • taśmy nawodnienie warzywa susza uprawa

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościZgodnie z ekologią w Woli Skromowskiej

Zgodnie z ekologią w Woli Skromowskiej

Rolnictwo ekologiczne z każdym rokiem zyskuje popularność w Europie oraz na całym świecie. W Polsce również jest coraz więcej zwolenników zdrowej żywności. Firma Bejo Zaden przykłada wiele zaangażowania i badań hodowlanych nad produkcją odmian odpornych, wykorzystywanych w rolnictwie ekologicznym. Dlatego 19 września br. w gospodarstwie Urszuli i Piotra Osik w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) wraz z firmami partnerskimi − BASF, Biocont, Natural Crop, zorganizowała spotkanie, którego celem było przedstawienie trendów w produkcji ekologicznej warzyw.

Rolnictwo ekologiczne – to system produkcji rolnej, oparty na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w obrębie gospodarstwa. Celem gospodarstwa ekologicznego jest produkcja zdrowej żywności o wysokiej jakości.

Nasiona warzyw gruntowych w rolnictwie konwencjonalnym są podstawową działalnością firmy Bejo Zaden od ponad 100 lat. W latach 90-tych, jako jedni z pierwszych hodowców, wykonała pierwszy krok w kierunku wprowadzenia produktów ekologicznych do asortymentu. Bogate i długoletnie doświadczenie tej firmy umożliwiło wprowadzenie szerokiej gamy gatunków, w tym ponad 150 odmian, cieszących się uznaniem wśród producentów warzyw ekologicznych na całym świecie, także w Polsce.

Przybyłych na spotkanie producentów i współorganizatorów przywitał Grzegorz Pastuszka, Dyrektor Generalny Bejo Zaden Poland. General Menadżer po powitaniu i przedstawieniu zaproszonym osobom najnowszych newsów z życia firmy przekazał głos Marcinowi Moczulskiemu z Bejo Zaden Poland, który w swoim wystąpieniu informował o nowoczesnym nasiennictwie będącym filarem produkcji ekologicznej warzyw. Następnie przedstawił ekologiczne odmianowe “perełki” – zarówno te uznane już na rynku, jak i wdrażane nowości.

W kolejnym wystąpieniu doradca dr inż Beata Studzińska informowała jak mądrze i skutecznie podnosić zawartość materii organicznej w glebie. Wiadomym jest, że każdy rolnik powinien przeciwdziałać pogarszaniu się żyzności gleby, bo jest ona warsztatem jego pracy. W dużym stopniu determinuje wielkość i jakość plonów, przez co wpływa na efekt ekonomiczny produkcji. Prelegentka mówiła o prawidłowym zmianowaniu pól. Warto pamiętać, że zmianowanie powinno stwarzać jak najlepsze warunki do plonowania przy jednoczesnym utrzymaniu, przynajmniej na stałym poziomie, zawartości próchnicy w glebie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Następne wystąpienie przedstawiciela firmy Natural Crop było poświęcone nawożeniu i podnoszeniu odporności roślin na choroby i szkodniki. Z kolei wystąpienienie reprezentanta firmy Biocont był na temat ekologicznych metod ochrony roślin w uprawie warzyw. Część merytoryczna zakończyła się wykładem na temat folii ściółkującej, biodegradowalnej Ecovio® M, który wygłosił Maciej Wita z firmy BASF.

W części demonstracyjno-polowej każdy z uczestników mógł zapoznać się z bogatą paletą odmian warzyw ekologicznych. Ponadto zaprezentowano wystawę specjalistycznych maszyn stosowanych w uprawach eko.

Fot. Marcin Moczulski, Bejo Zaden

———————————————————————

 Zapraszamy do prenumeraty miesięcznika “Warzywa” w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Warzywa

Corteva - Zorvec - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl