Advertisement

Zgodnie z ekologią w Woli Skromowskiej

Rolnictwo ekologiczne z każdym rokiem zyskuje popularność w Europie oraz na całym świecie. W Polsce również jest coraz więcej zwolenników zdrowej żywności. Firma Bejo Zaden przykłada wiele zaangażowania i badań hodowlanych nad produkcją odmian odpornych, wykorzystywanych w rolnictwie ekologicznym. Dlatego 19 września br. w gospodarstwie Urszuli i Piotra Osik w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) wraz z firmami partnerskimi − BASF, Biocont, Natural Crop, zorganizowała spotkanie, którego celem było przedstawienie trendów w produkcji ekologicznej warzyw.

Rolnictwo ekologiczne – to system produkcji rolnej, oparty na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w obrębie gospodarstwa. Celem gospodarstwa ekologicznego jest produkcja zdrowej żywności o wysokiej jakości.

Nasiona warzyw gruntowych w rolnictwie konwencjonalnym są podstawową działalnością firmy Bejo Zaden od ponad 100 lat. W latach 90-tych, jako jedni z pierwszych hodowców, wykonała pierwszy krok w kierunku wprowadzenia produktów ekologicznych do asortymentu. Bogate i długoletnie doświadczenie tej firmy umożliwiło wprowadzenie szerokiej gamy gatunków, w tym ponad 150 odmian, cieszących się uznaniem wśród producentów warzyw ekologicznych na całym świecie, także w Polsce.

Przybyłych na spotkanie producentów i współorganizatorów przywitał Grzegorz Pastuszka, Dyrektor Generalny Bejo Zaden Poland. General Menadżer po powitaniu i przedstawieniu zaproszonym osobom najnowszych newsów z życia firmy przekazał głos Marcinowi Moczulskiemu z Bejo Zaden Poland, który w swoim wystąpieniu informował o nowoczesnym nasiennictwie będącym filarem produkcji ekologicznej warzyw. Następnie przedstawił ekologiczne odmianowe “perełki” – zarówno te uznane już na rynku, jak i wdrażane nowości.

W kolejnym wystąpieniu doradca dr inż Beata Studzińska informowała jak mądrze i skutecznie podnosić zawartość materii organicznej w glebie. Wiadomym jest, że każdy rolnik powinien przeciwdziałać pogarszaniu się żyzności gleby, bo jest ona warsztatem jego pracy. W dużym stopniu determinuje wielkość i jakość plonów, przez co wpływa na efekt ekonomiczny produkcji. Prelegentka mówiła o prawidłowym zmianowaniu pól. Warto pamiętać, że zmianowanie powinno stwarzać jak najlepsze warunki do plonowania przy jednoczesnym utrzymaniu, przynajmniej na stałym poziomie, zawartości próchnicy w glebie.

Następne wystąpienie przedstawiciela firmy Natural Crop było poświęcone nawożeniu i podnoszeniu odporności roślin na choroby i szkodniki. Z kolei wystąpienienie reprezentanta firmy Biocont był na temat ekologicznych metod ochrony roślin w uprawie warzyw. Część merytoryczna zakończyła się wykładem na temat folii ściółkującej, biodegradowalnej Ecovio® M, który wygłosił Maciej Wita z firmy BASF.

W części demonstracyjno-polowej każdy z uczestników mógł zapoznać się z bogatą paletą odmian warzyw ekologicznych. Ponadto zaprezentowano wystawę specjalistycznych maszyn stosowanych w uprawach eko.

Fot. Marcin Moczulski, Bejo Zaden

———————————————————————

 Zapraszamy do prenumeraty miesięcznika “Warzywa” w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności